Give me gin and tonic and lingerie

Όσοι ξέρατε τι είναι το Kalsarikännit και δεν είπατε κουβέντα, ντάξει ντροπή σας, είναι μια πόρτα ανοιχτή προς αμέτρητες δυνατότητες και την κρύβαμε τόσον καιρό ο ένας από τον άλλον. Σκανδαλώδες. Τέλος πάντων, συχωρεμένοι: Kalsarikännit είναι ένα εναλλακτικό lifestyle που συνέλαβε το μυαλό των φίλων μας, μα πολύ φίλων μας, από τη Φινλανδία και σημαίνει “το να πίνει κανείς αλκοόλ στο σπίτι φορώντας τα εσώρουχά του”.

H γλωσσολογική επιτυχία που με κάνει να νιώθω ότι, πάλι καλά, μια επιλογή στη ζωή μου ήταν σωστή και ότι σπούδασα κάτι που μπορεί να μην είναι στείρο ακαδημαϊκό αλλά πραγματικά να προσφέρει στις ζωές των ανθρώπων, ξεκίνησε από την παρατήρηση ότι στη γλώσσα υπάρχει κενό, και πιεστική ανάγκη να καλυφθεί η έλλειψη όρου που θα περιγράφει τα βράδια όλο και περισσοτέρων ανθρώπων, οι οποίοι, αρνούμενοι να βγουν είτε λόγω χρημάτων, είτε λόγω κούρασης από τις πολλές υποχρεώσεις, είτε λόγω  απουσίας κοινωνικότητας κατά την οποία δεν θέλεις να δεις κανέναν γνωστό μαλάκα το Σαββατάκι στα ρεπά σου, μένουν σπίτι, βλέπουν καμιά ταινιούλα, παραγγέλνουν καμιά πίτσα και, φυσικά, μεθάνε φορώντας μονάχα τα απολύτως απαραίτητα.  Για να γίνει ακόμα καλύτερη η ιστορία, ο όρος έχει το δικό του emoji, γιατί το υπουργείο εξωτερικών της χώρας έχει μια σειρά custom φινλαδοκεντρικών emoji, που περιγράφουν την, εναλλακτική και μοντέρνα, κουλτούρα της χώρας.

Αν απορείτε, τα γέλια που ακούτε στο background κατά την ανάγνωση είναι μάλλον της Dita Von Teese που βλέπει κάτι μυστήριους υπουργούς από μια πολύ βόρεια χώρα της Ευρώπης να ψάχνουν λέξη που θα περιγράφει ένα συνηθισμένο απόγευμα στο σπίτι της, ή μπορεί και της Rihanna που και το χόρτο της καπνίζει και το κρασάκι της πίνει και αφαιρεί και κανα εσώρουχο κατά βούλησιν στο τσακίρ κέφι και ανεβάζει μόνη της τις φωτογραφίες της – γενικά παιδιά μόνο εγώ ήμουν η ανυποψίαστη διότι γενικώς η περίπτωση γίνομαι ντίρλα σπίτι χωρίς απαραιτήτως αυτό να οδηγήσει σε μύξα πάνω από παλιές φωτογραφίες σε μη ηλεκτρονική μορφή είναι πολύ διαδεδομένη χρόνια. Έχει, δε, αξιοποιηθεί όπως της πρέπει στη διαφήμιση και την τραγούδησε και η Φωτογραφία, δια χειρός καλλιτεχνών από Helmut Newton μέχρι Nan Goldin. O Helmut βασικά από εκεί που είναι χαμογελάει αυτάρεσκα που, αδικαιολόγητα πολλά χρόνια μετά, γίνονται χιπ όσα έκαναν τον κόσμο να τον θεωρεί *ανώμαλο* και σηκώνει τα μάτια ψηλά αναστενάζοντας. Kalsarikännit, εκείνος δεν χρειάστηκε να το ονομάσει καν. Άκου Kalsarikännit.

Βέβαια να, και εγώ τώρα που σας γράφω αυτές τις γραμμές του δίνω μια ευκαιρία.

 

Rihanna by Melissa Forde

Rihanna by Melissa Forde

 

Dita Von Teese

Dita Von Teese

Patrick Demarchelier, Vogue, 2004

Patrick Demarchelier, Vogue, 2004

 

Wayne Maser, Vogue,1989

Wayne Maser, Vogue,1989

Wildfox by Emir Eralp

Wildfox by Emir Eralp

 

Arthur Elgort, Vogue, 1994

Arthur Elgort, Vogue, 1994

 

Tia Heckhardt for Love Sex Dance, by Jason Ierace

Tia Heckhardt for Love Sex Dance, by Jason Ierace

 

Helmut Newton, Vogue, 1972

Helmut Newton, Vogue, 1972

 

Charlotte Rampling by Helmut Newton, Vogue 1973

Charlotte Rampling by Helmut Newton, Vogue 1973

 

Antonio Banderas in D&G

Antonio Banderas in D&G

 

Nan Goldin

Nan Goldin

 

**** Αν σας άνοιξε η όρεξη για περισσότερη σκανδιναβική σοφία vs γλωσσολογία, έχω: υπάρχει ο δανέζικος όρος hygge που περιγράφει το κοκούνινγκ στα 10s (τα instagram posts με αχνιστές κούπες καφέ δίπλα σε βιβλία, ζεστά κρουασάν, πουλόβερ με μανίκια μέχρι τη μέση της παλάμης και πολύχρωμες καλτσούλες πάνω σε άσπρα σεντόνια είναι ακριβώς αυτό) και ο σουηδικός Lagom που σημαίνει “ούτε πολύ, ούτε λίγο” και ουσιαστικά είναι το αρχαιοελληνικό “μέτρον άριστον”, απλά στη λίγο πιο κουλ εκδοχή τού σκανδιναβικού ντιζάιν. Μπορεί να αναφέρεται στην αποτοξίνωση από ξενύχτια και αλκοόλ μετά από μια περίοδο κατά την οποία το έχεις παρακάνει, στο συμμάζεμα των οικονομικών σου, στην αποχή από τις υπερβολές σε αγορές – έχει δηλαδή ουσία και νόημα, για αυτό και δεν είναι τόσο φαν όσο το Kalsarikännit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.