Η Elisabeth δεν ήταν το κορίτσι “she came for Greece, she had a thirst for knowledge, she studied sculpture in St. Martin’s college”, αλλά, αν ήταν μεγαλύτερη, θα υπήρχαν πιθανότητες: είναι από την Ελλάδα, φοίτησε στο St. Martin’s και αυτά που φτιάχνει τώρα τα αντιμετωπίζει ως γλυπτά – κάτι γλυπτά που θα άρεσαν πολύ και στον Jarvis. Το Deep Shallow Exposition είναι η φίρμα χειροποίητων γυαλιών που φτιάχνει ολομόναχη, έχοντας καταφέρει να έχει μια μεγάλη, πλήρη συλλογή από την οποία δυσκολεύεται κανείς πολύ να διαλέξει. Τα μικρά γλυπτά της Elisabeth έλκουν την αισθητική καταγωγή τους από ρετρό εποχές αλλά έχουν υπερσύγχρονο τρόπο κατασκευής – σε όλα χρησιμοποιείται οξική κυτταρίνη (δεν μπαίνω σε τεχνικές λεπτομέρειες που θα βαρεθείς να διαβάζεις και που δεν θα καταλάβεις κιόλας. Αρκεί να ξέρεις ότι είναι μια σύμφωνη με τις επιταγές της οικολογίας πρώτη ύλη) και τα τελειότερα υλικά της αγοράς: δεν χρησιμοποιεί ποτέ ένα υλικό που δεν εγκρίνει απόλυτα, μέχρι ρανίδας, πράγμα που, το καταλαβαίνει, “είναι σχεδόν αρρώστια”.
Το Deep Shallow Exposition (κάνουμε ένα like εδώ!) υπήρχε για καιρό στο μυαλό της δημιουργού του, αλλά πέρασε στο στάδιο υλοποίησης μόλις τον Οκτώβριο. Άλλωστε, η Elisabeth είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική στο St. Martin’s, και μέχρι πρότινος τα γυαλιά ήταν προσωπικά, χειροποίητα δώρα που έφτιαχνε για τους φίλους της και την ίδια – δηλαδή, μοναδικά και εντελώς originale, που λέμε τις Παρασκευές. Σκελετοί και φακοί δεν είναι για εκείνη αξεσουάρ ή αντικείμενα μόδας, αλλά μια μικρή οικογένεια για την οποία γνωρίζει πολλά μικρά μυστικά. Μπορεί να σου απαριθμήσει εξοντωτικές λεπτομέρειες για το κάθε ζευγάρι γυαλιών, και να μιλάει ασταμάτητα για τη διαδικασία που ακολουθείται μέχρι το σχέδιο να γίνει ένα μικρό, μοναδικό γλυπτό. Σύντομα θα υπάρχει και ένα βίντεο στο οποίο θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει βήμα-βήμα την κατασκευή των γυαλιών.
Το “ε! πες το έτσι ντε!” που εξηγεί την έφεση της Elisabeth στο αντικείμενο “γυαλί” είναι ο παππούς της, ιδιοκτήτης του παλαιότερου εργοστασίου οπτικών στην Αθήνα, το οποίο επισκεπτόταν ως παιδί συνεχώς, και αποτελούσε για εκείνη την παιδική χαρά του σαββατοκύριακου. Ως παιδί που κάθε σαββατοκύριακο επισκεπτόταν το μικρό εργοστάσιο του νονού της και έπαιζε με τα λογιστικά βιβλία, σε διαβεβαιώ: η πετριά μένει.
Όλες οι φωτογραφίες είναι από το facebook page του Deep Shallow Exposition.
Η φωτογραφία της Elisabeth είναι του Σωτήρη Τρέχα, από εδώ
*****Ζήσε περισσότερες ιστορίες έμπνευσης από το Disaronno
3 Comments