Η φλοράλ πανδαισία που βλέπεις και κόβεις το χέρι σου ότι είναι editorial από κανένα παλιό Πάνθεον της μαμάς σου (άντε καμιά Vogue αν ήταν καλοστεκούμενη αστή) είναι η συλλογή του Κόκκινου Dior, κατά κόσμον Slava Zaitsev, για το 1975. Αυτή, και πολλές άλλες φωτογραφίες από το βιβλίο της ερευνήτριας στο London College Of Fashion, δρ. Djurdja Bartlett Fashion East, The Spectre That Haunted Socialism θα σε εκπλήξουν αν πλανάσαι πλάνην οικτράν ότι ανέκαθεν οι κομμουνιστικές χώρες στρέφονταν προς το ταγάρι και την ανώνυμη ελβιέλα όπως το λέλουδο προς στον ήλιο. Όμως όχι. Η vintage κομμούνα ήθελε το λούσο της, και οποιαδήποτε προσπάθεια να καταλυθεί η φιλαρέσκεια από το κούνημα του δακτύλου Μαρξ και Στάλιν ήταν εις μάτην. Συντρόφισσα, έχε όλες τις παραμέτρους στο μυαλό σου την Κυριακή της ψήφου.
Δεν είναι Παρίσι, ούτε ταινία του Δαλιανίδη με μοδίστρες. Είναι η Boutique Sibylle στο Ανατολικό Βερολίνο του 1958.
Η ως άνω μπουτίκ έχει αξιοποιήσει τον ελληνικό γαλάζιο ουρανό ΚΑΙ την κλασική αρχιτεκτονική όπως βλέπεις στο background.
Editorial του περιοδικού Svijet (1956), όπου ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός συναντάει το μικρό μαύρο φόρεμα με μεγάλη, ας σημειωθεί, επιτυχία.
H Τσεχοσλοβάκα Έλενα Ναθαναήλ πολύ θα εκτιμούσε την καμπάνα, το παστέλ και το φουλάρι – το πόσο fashion victim το γυαλί αεροπόρου-σκούφια κολυμβητή δεν το συζητάς. Άνεμος και ύδωρ για το εργατικό κίνημα.
1936 και η Elsa Schiaparelli σχεδιάζει για την εγκλωβισμένη του φορντισμού, που με το σινιέ της πάει στη φάμπρικα εμφανώς πιο χαρούμενη.
Σχέδια της Varvara Stepanova, για την εργάτρια και το θεατρικό έργο “The Death Of Tarelkin” αντίστοιχα. Φαντάσου τη δεύτερη σε λάτεξ και έγινες.
Σύνολα του Οίκου Dom Modelei για το μοδάτο σοβιέτ (1936). Το πρώτο μανκέν το έχει λίγο περισσότερο. Το δεύτερο σαν να έχει μόλις σκοτώσει λιοντάρι.
Και για να μην ξεχνιόμαστε αδελφές μου, Let’s Frighten the Bourgeoisie!! Αλλά πάντα στην τρίχα ε.
Photos: Fashion East, The Spectre That Haunted Socialism
1 Comment