Μην μακρηγορούμε, ρώτησα μια δερματολόγο, τη Μυρτώ Πάτσα, για την αντιγήρανση, πράγματα που ως (ψιλο)άσχετη είχα περιέργεια να μάθω, χωρίς να ντραπώ μήπως ρωτάω κάτι χαζό ή μήπως με θεωρήσει (ψιλο)άσχετη. Στις δικές μου απορίες προσέθεσα και μερικές δικές σας, που κατά καιρούς έχουν τεθεί στο φάσιονιζμ. Και ιδού:
Μιλώντας για τη γήρανση του δέρματος, εννοούμε τις βιολογικές διαδικασίες που επηρεάζονται τόσο από ενδογενείς παράγοντες, όπως τα γονίδια, οι ορμόνες κι ο μεταβολισμός μας, όσο κι από εξωγενείς παράγοντες, όπως η χρόνια έκθεση στον ήλιο, το κάπνισμα και η ρύπανση. Οι παραπάνω παράγοντες λοιπόν συνεργικά, οδηγούν σε αλλαγές της εμφάνισης του δέρματος, ειδικά στις ηλιοεκτεθειμένες περιοχές, δηλαδή εμφάνιση ρυτίδων, πάχυνση της επιδερμίδας, δυσχρωμίες και ανομοιογένεια στην υφή.
Ο κύριος στόχος κάθε αντιγηραντικής θεραπείας είναι η επίτευξη υγιούς, λείου, φωτεινού και καλής ελαστικότητας δέρματος. Γι αυτό το λόγο έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κατανοούμε τις ανάγκες των ασθενών μας και να τους προσανατολίζουμε στις θεραπείες που θα έχουν το μέγιστο όφελος για αυτούς. Η ηλικία, το ιατρικό ιστορικό, η γενική κατάσταση της υγείας, ο τύπος του δέρματος, ο τρόπος ζωής και πολλοί άλλοι παράγοντες, πρέπει να συνυπολογίζονται και οι θεραπευτικές στρατηγικές να εξατομικεύονται. Το προσδοκώμενο αντιγηραντικό αποτέλεσμα των θεραπειών, είναι μια συνεχής προσπάθεια η οποία γίνεται βήμα βήμα, περιλαμβάνει διάφορες μεθόδους αναζωογόνησης, στήριξης και αποκατάστασης ξεχωριστά κάθε στιβάδας του δέρματος
Οι δημοφιλέστερες αντιγηραντικές θεραπείες είναι οι εξής:
Χημικά peeling
πρόκειται για διαλύματα οξέων που χρησιμοποιούνται για να αφαιρεθούν τα κατεστραμμένα εξωτερικά στρώματα του δέρματος. Έχουν ένδειξη για την καταπολέμηση των λεπτών ρυτίδων, των δυσχρωμιών και της ανομοιογενούς υφής του δέρματος.
Βοτουλινική τοξίνη Α (Botox, Dysport)
πρόκειται για μια πρωτεΐνη, η οποία ενίεται στους μύες του προσώπου, με σκοπό τη χαλάρωση τους και τη λείανση των βαθιών ρυτίδων έκφρασης. Κύριες περιοχές χρήσης, είναι το μέτωπο, το μεσόφρυο καθώς και περιοφθαλμικά (“πόδι χήνας”). Είναι μια ασφαλής και ανώδυνη θεραπεία, τα αποτελέσματα της οποίας αρχίζουν να φαίνονται μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες, με το τελικό αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται στις 7 ημέρες κατά μέσο όρο από τη θεραπεία.
Υαλουρονικό οξύ (Fillers)
υδρόφιλος βλεννοπολυσακχαρίτης που παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό και συναντάται σε όλο το ανθρώπινο σώμα. Στόχος της θεραπείας αυτής, είναι η επαναπλήρωση του χαμένου φυσικού όγκου του προσώπου. Από τις πλέον δημοφιλείς θέσεις χρήσης του, είναι οι ρινοπαρειακές αύλακες, τα ζυγωματικά, τα χείλη, καθώς και η αποκατάσταση του περιγράμματος του προσώπου. Το αποτέλεσμα της θεραπείας είναι άμεσο μετά την έγχυση.
Μεσοθεραπεία
δημοφιλής θεραπεία ενυδάτωσης του δέρματος, στην οποία εισάγουμε με ενέσιμο τρόπο στο δέρμα ένα κοκτέιλ συνήθως συστατικών, όπως υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες και πεπτίδια. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, χέρια, τριχωτό καθώς επίσης σε γλουτούς και μηρούς για καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Skin boosters
ενέσιμη θεραπεία με σταθεροποιημένο υαλουρονικό οξύ, που ουσιαστικά αποτελεί ένα υβρίδιο ανάμεσα στα fillers και τα μεσοθεραπευτικά διαλύματα. Εγχύεται μέσα στο δέρμα (σε αντίθεση με τα fillers που εγχύονται κάτω από αυτό), με σκοπό την αναζωογόνηση της επιδερμίδας, καθώς προσφέρει βαθιά εκ των έσω ενυδάτωση, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Αποτέλεσμα της θεραπείας είναι η βελτίωση του τόνου του προσώπου και η αναπλήρωση του χαμένου συνολικά όγκου, αποτελέσματα εμφανή σε μια εβδομάδα από την εφαρμογή.
Microneedling (Dermapen)
πρόκειται για μια συσκευή χειρός που στο άκρο της έχει μια κεφαλή με πολλές λεπτές βελόνες. Οι βελόνες αυτές διαπερνούν το δέρμα έως και 100 φορές ανά δευτερόλεπτο, με ρυθμιζόμενη από το γιατρό ταχύτητα αλλά και βάθος , που κυμαίνεται μεταξύ των 0.20mm και 2,5mm, ανάλογα την υπό θεραπεία περιοχή και το πρόβλημα που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε. Προκαλούνται κατά αυτόν τον τρόπο, ελεγχόμενοι μικροτραυματισμοί στο δέρμα, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, αξιοποιώντας την έμφυτη ικανότητα του δέρματος να τα δημιουργήσει εκ νέου. Κύριες ενδείξεις της θεραπείας είναι η εξάλειψη των ρυτίδων, των ουλών ακμής, του μελάσματος (πανάδες), καθώς επίσης και η συνολική βελτίωση της υφής του δέρματος και η σμίκρυνση των πόρων.
Αυτόλογη μεσοθεραπεία ή PRP (Rich Platelet Plasma)
Στη θεραπεία αυτή χρησιμοποιείται πλάσμα του ίδιου του ασθενούς πλούσιο σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες, το οποίο ενίεται στο δέρμα, ενεργοποιώντας τα βλαστοκύτταρα με αποτέλεσμα την ταχεία αναγέννηση των ιστών. Κύριες ενδείξεις της θεραπείας αποτελούν η αντιγήρανση (χρήση σε πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ, χέρια), η μείωση των ουλών ακμής καθώς και η τριχόπτωση.
Νήματα
αποτελούν μέθοδο ανόρθωσης και σύσφιξης του δέρματος, καταπολεμώντας τη χαλάρωση και τις ρυτίδες. Πρόκειται για θεραπεία που γίνεται με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές ή ράμματα. Έχουν μεγάλο εύρος εφαρμογών και μπορούν να τοποθετηθούν εκτός από το πρόσωπο σε λαιμό, κοιλιά, γλουτούς και στήθος.
Τέλος, δε θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε στις δημοφιλείς αντιγηραντικές θεραπείες, τις θεραπείες με laser διαφόρων τύπων και τις ραδιοσυχνότητες.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ, χαζές και μη
1) Είναι αλήθεια πως σημαντικότερο από όλα στις θεραπείες είναι η “αισθητική του γιατρού”;
Η επίτευξη ενός αρμονικού και αισθητικά άρτιου αποτελέσματος των θεραπειών, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή εκπαίδευση και η εμπειρία του γιατρού, η υψηλή ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται, καθώς και ο κατάλληλα διαμορφωμένος ιατρικός χώρος στον οποίο πραγματοποιούνται οι επεμβάσεις. Εξίσου σημαντικός παράγοντας όμως είναι και η ικανότητα του γιατρού να ακούσει προσεκτικά τις ανάγκες του ασθενή του, να τον βοηθήσει να θέσει ρεαλιστικές προσδοκίες από τη θεραπεία και με ιατρικό ήθος και συνέπεια να ομορφύνει τον ασθενή, χωρίς να αλλάξει εν γένει την εικόνα του, προς ενα πρότυπο το οποίο μπορεί να είναι επικρατές, αλλά όχι το κατάλληλο για τον ασθενή. Με βάση τα παραπάνω, πιστεύω ξεκάθαρα πως η αισθητική του γιατρού , επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα της κάθε επέμβασης.
2) Δώσε μας μερικά βασικά tips για skincare
Στην εποχή μας οι τομείς του beauty και του skincare έχουν αναμφισβήτητα την τιμητική τους. Οι πληροφορίες ταξιδεύουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και φτάνουν σε μας μέσω μιας οθόνης στο youtube, στα sites, στα social media και γενικά όπου υπάρχουν influencers. Αυτό φυσικά έχει πάρα πολλά θετικά, καθώς δίνει τη δυνατότητα της δωρεάν ενημέρωσης, για όλα τα τελευταία προϊόντα και θεραπείες, καθώς επίσης και ενός παγκοσμίου διαλόγου και ανταλλαγής πληροφοριών. Η καθημερινότητα στην ειδικότητά μου όμως, μου έχει δείξει ότι πολλές γυναίκες αντί να βοηθηθούν φαίνεται ότι μπερδεύονται περισσότερο από τον κυκεώνα της πληροφορίας που φτάνει σε αυτές και συχνά να θεωρούν οτι η σωστή περιποίηση του δέρματος είναι κάτι απαραίτητα πολύπλοκο και ακριβό. Αυτό λοιπόν που θα ήθελα να τους πω, είναι πως με τη σωστή καθοδήγηση και τις συμβουλές του δερματολόγου τους, μπορούν να βρουν ποιοτικά προϊόντα χωρίς απαραίτητα να ξοδέψουν υπέρογκα ποσά και χωρίς να αισθάνονται πως αν δεν αγοράσουν και το τελευταίο σέρουμ που τους προτείνεται δεν θα δουν αποτέλεσμα. Όπως σχεδόν στο καθετί στη ζωή έτσι και στην περιποίηση του δέρματος, υπάρχει μια χρυσή τομή κόστους-όφελους για τον καθένα και την καθεμία απο μας. Μένοντας πιστοί σε μια καθημερινή ρουτίνα περιποίησης, που περιλαμβάνει καθαρισμό, ενυδάτωση, αντιηλιακή προστασία, θα έχουν ήδη πετύχει ένα μεγάλο μέρος του στόχου τους. Αφού τα τρία αυτά βασικά βήματα γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους, έπειτα σταδιακά μπορούν να προσθέτουν τα κατάλληλα ενεργά συστατικά για την κατάσταση του δέρματός τους, ώστε να δουν περαιτέρω αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.
Εάν θα έπρεπε να δώσω μια μόνο συμβουλή σε όσους μας διαβάζουν, αυτή θα ήταν η χρήση του αντηλιακού 365 μέρες το χρόνο, σε όλα τα ακάλυπτα μέρη του σώματος. Με τον τρόπο αυτό, προστατευόμαστε από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου (UVA, UVB), καθώς επίσης και από το μπλε φως (blue light) των ηλεκτρονικών οθονών που χρησιμοποιούμε όλοι μας καθημερινά (smart phones, laptops, tablets κλπ). Έτσι αποφεύγουμε τη φωτογήρανση καθώς επίσης και την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, που δυστυχώς βλέπουμε πως έχει όλο και αυξανόμενη επίπτωση, για αυτό δεν αμελούμε ποτέ τον ετήσιο ολοσωματικό έλεγχο των σπίλων μας από τον δερματολόγο, και εννοείται τον επισκεπτόμαστε νωρίτερα εάν παρατηρήσουμε κάποια νέα βλάβη ή μεταβολή στην εμφάνισή τους. Ένα καλό tip σε σχέση με το αντηλιακό είναι να γίνει συνήθεια, η εφαρμογή του αρκετές φορές μέσα στη μέρα και στις ραχιαίες επιφάνειες των χεριών. Να αντικαταστήσουμε δηλαδή την απλή κρέμα χεριών, με μια κρέμα που να έχει και spf. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζουμε κατά πολύ τα σημάδια της γήρανσης στα χέρια μας, όπως για παράδειγμα οι καφέ κηλίδες. Υπάρχει άλλωστε και το μότο που λέει πως “nothing looks better in your fifties, than sunscreen in your twenties”, με το οποίο συμφωνώ απόλυτα. Επίσης καλό θα ήταν η καθημερινή μας ρουτίνα περιποίησης να μην τελειώνει στο πηγούνι μας, αλλα να φροντίζουμε με τον ίδιο τρόπο το λαιμό και το ντεκολτέ μας. Έτσι το δέρμα μας θα έχει μια ομοιόμορφη όψη σε πρόσωπο, λαιμό,ντεκολτέ και χέρια. Σε κάτι τελευταίο που θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή των γυναικών, είναι στην υγιεινή των πινέλων και γενικά των κάθε είδους σφουγγαριών, που χρησιμοποιούν για το μακιγιάζ τους. Επιβάλλεται αυτά να τα πλένουμε οπωσδήποτε 1 φορά την εβδομάδα, κι αν είναι πολυχρησιμοποιημένα να τα αντικαθιστούμε με καινούργια, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λοιμώξεις του δέρματος, μετά από χρήση βρώμικων εργαλείων μακιγιάζ.
3) Πώς λειτουργούν οι θεραπείες; αθροιστικά; αν τις σταματήσω το δέρμα μου “πέφτει” και είναι χειρότερο από πριν;
Ναι φυσικά και οι αντιγηραντικές θεραπείες μπορούν να δράσουν αθροιστικά. Προϋπόθεση για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να πραγματοποιούνται διαφορετικές συνδυαστικές θεραπείες στο δέρμα, σε χρονικά διαστήματα μέσα στο χρόνο που προτείνονται από το γιατρό, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί ένα καλό αποτέλεσμα. Με απλά λόγια , καμία από τις θεραπείες που αναφέραμε δεν κρατάει για πάντα, ούτε είναι και μαγική, χαρίζοντας ένα παντοτινά λαμπερό δέρμα. Θα έλεγα οτι το μυστικό της διατήρησης ή και της ενίσχυσης ενός όμορφου αποτελέσματος όσον αφορά στο δέρμα μας είναι ο συνδυασμός των θεραπειών που γίνονται από το δερματολόγο και της επιμελούς περιποίησης που γίνεται από εμάς τους ίδιους στο σπίτι. Σε καμία περίπτωση ωστόσο, δεν υπάρχει επιδείνωση της εικόνας του δέρματος μετά το πέρας της διάρκειας της θεραπείας, ακόμα κι αν ο ασθενής αποφασίσει να μην προχωρήσει σε επόμενες.
4) Και τι γίνεται αν δεν μας αρέσουν τα αποτελέσματα;
Θεωρώ δεδομένο ότι πριν από κάθε τέτοιου είδους αισθητικού τύπου θεραπεία, ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να εξηγήσει με απλά και απολύτως κατανοητά λόγια, τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιήσει τη θεραπεία, τα ρεαλιστικά αποτελέσματα που περιμένει, καθώς επίσης και τις πιθανές παρενέργειές της. Εφόσον λοιπόν γίνουν όλα αυτά, ο ασθενής και αν φυσικά συμφωνεί, οφείλει να δώσει τη συγκατάθεσή του στο γιατρό, ώστε εκείνος να προχωρήσει στη θεραπεία. Τα λέω όλα αυτά, γιατί κάποιες φορές η δυσαρέσκεια του ασθενή μπορεί να προκύψει, είτε από την πλημμελή ενημέρωσή του, είτε από το γεγονός ότι ο γιατρός μπορεί να αποδέχεται ή και να ενισχύει μη ρεαλιστικές προσδοκίες . Μέσα σ αυτό το πλαίσιο λοιπόν και εφόσον δεν προκύψουν παρενέργειες από την ίδια τη θεραπεία, θεωρώ πάρα πολύ δύσκολο να μη μείνει ικανοποιημένος ο ασθενής. Ωστόσο, αν κάποιος δε μείνει καθόλου ευχαριστημένος από το αισθητικό αποτέλεσμα της θεραπείας του, υπάρχουν στις περισσότερες περιπτώσεις τρόποι είτε αυτό να αναστραφεί είτε να αμβλυνθεί στο μέγιστο δυνατό.
5) Το botox παγώνει εντελώς το πρόσωπο; Γιατί υπάρχει η πεποίθηση ότι παραμορφώνει;
Ο βαθμός της κατάργησης των εκφράσεων σε μια περιοχή του προσώπου, καθορίζεται από τις επιθυμίες του ασθενή. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να επιθυμεί την πλήρη κατάργηση των εκφράσεων του μετώπου, ενώ άλλοι μπορεί να θέλουν τη μερική κατάργησή τους. Σε γενικές γραμμές πάντως το αισθητικό αποτέλεσμα που ζητάνε οι περισσότεροι ασθενείς και είναι εύκολο να το αποκτήσουν, είναι αυτό που ισορροπεί ανάμεσα στην φυσικότητα της έκφρασης και την ξεκούραστη όψη. Οπότε αν κάποιος υποψήφιος για τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι διστακτικός στο να την κάνει, γιατί φοβάται ότι θα “παγώσει” το πρόσωπό του, θα του έλεγα να μην έχει καμία τέτοια ανησυχία. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να ενημερώσει το γιατρό του για το αποτέλεσμα που επιθυμεί.
6) Μπορούμε να κάνουμε microneedling στο σπίτι με derma roller;
Δεν συστήνω για κανέναν λόγο μια τέτοια συσκευή για χρήση στο σπίτι, και θα εξηγήσω αμέσως τους λόγους. Ο μικροβελονισμός είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται για διάφορες ενδείξεις, κάθε μια από τις οποίες χρειάζεται άλλο χειρισμό της συσκευής αυτής. Είναι δηλαδή μια διαδικασία που μόνο ο γιατρός μπορεί να τη χειριστεί, γιατί εκείνος γνωρίζει το πάχος του δέρματος σε κάθε ανατομική περιοχή, το βάθος που πρέπει να εισχωρήσουν οι βελόνες για να θεραπευτεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής ξεχωριστά, την ταχύτητα που αυτές πρέπει να διαπεράσουν το πρόσωπο, καθώς επίσης διαθέτει και τα κατάλληλα προϊόντα τα οποία έχουν ένδειξη και είναι ασφαλή να “μπούνε” μέσα στο δέρμα. Το να γίνεται λοιπόν κάτι τέτοιο στο σπίτι το θεωρώ χάσιμο χρόνου και δυνητικά επικίνδυνο, γιατί η μη σωστή χρήση πολύ συχνά οδηγεί σε δημιουργία ουλών και μελανιών, όπως και σε μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση. Ένα τεράστιο επίσης πρόβλημα που βρίσκω για την κατ οίκον χρήση του derma roller, είναι το θέμα της αντισηψίας. Οι συσκευές αυτές εισχωρούν στο δέρμα, και όπως είναι εύκολα κατανοητό θα πρέπει οι βελόνες αυτές να είναι 100% αποστειρωμένες, πράγμα που στο σπίτι είναι αμφίβολο. Σε κάθε περίπτωση, προτείνω οι θεραπείες αυτές να γίνονται από τον γιατρό, και γιατί μόνο έτσι θα δούμε ουσιαστική βελτίωση του προβλήματός μας, αλλά και γιατί θα αποφύγουμε τις σημαντικές επιπλοκές της μη ορθής χρήσης.
7) Υπάρχουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες των θεραπειών αυτών;
Εφόσον οι θεραπείες αυτές γίνονται από ειδικευμένους γιατρούς και τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα και οι διεθνείς οδηγίες, όπως επίσης γίνεται χρήση εγκεκριμένων ιατροτεχνολογικών υλικών, τότε οι παρενέργειες είναι αμελητέες και παροδικές, όπως η εμφάνιση μικρομωλωπισμών. Αν δηλαδή η σωστή θεραπεία γίνεται στον κατάλληλο υποψήφιο, από τον καλά εκπαιδευμένο γιατρό, τότε και η πιθανότητα των μακροπρόθεσμων παρενεργειών ελαχιστοποιείται. Στη βιβλιογραφία παλαιότερα αναφερόταν ως σπάνια παρενέργεια η επιβραδυνόμενη ευαισθησία (αλλεργία) στα υλικά. Αλλά με τα σύγχρονα υλικά και την προηγμένη τεχνολογία με την οποία πλέον αυτά κατασκευάζονται, οι παρενέργειες είναι σχεδόν ανύπαρκτες.
8) Πότε είναι σωστό να ξεκινήσει κανείς να επισκέπτεται έναν δερματολόγο για θεραπείες;
Δεν υπάρχει σωστό και λάθος όσον αφορά στο χρόνο έναρξης των αισθητικών θεραπειών. Δεν είναι νωρίς, για παράδειγμα, τα 18 έτη για ασθενείς με σημάδια και ουλές ακμής, ούτε και αργά η 6η,7η ή 8η δεκαετία της ζωής, για κυρίες και κυρίους που αποφάσισαν τώρα να περιποιηθούν το δέρμα τους. Γενικά όσο πιο φροντισμένο είναι το δέρμα μας από νεότερη ηλικία, τόσο καλύτερα δείχνει στο πέρασμα του χρόνου. Οπότε με γνώμονα αυτή την παραδοχή θα έλεγα πως όσο το νωρίτερο, τόσο το καλύτερο. Ο φόβος που νομίζω ότι έχουν οι γυναίκες και ίσως τους αποτρέπει από την επίσκεψη στο δερματολόγο για αισθητικής φύσεως θεραπείες, είναι ο φόβος της “παραμόρφωσης” από τις επεμβάσεις αυτές. Αυτό λοιπόν που θα ήθελα να τονίσω, είναι πως αφενός ο στόχος της αισθητικής δερματολογίας, είναι η ανάδειξη των χαρακτηριστικών του κάθε προσώπου και όχι η παραμόρφωσή τους, και αφετέρου πως φροντισμένο δέρμα, δεν είναι μόνο αυτό που έχει κάνει botox ή fillers. Φροντισμένο δέρμα, είναι το καλά ενυδατωμένο δέρμα, αυτό με την ομοιόμορφη όψη και υφή, καθώς και με καλή ελαστικότητα. Όλα αυτά τα προσφέρουν οι θεραπείες στο δερματολόγο, σε κάθε ηλικία.
9) Ποια είναι τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία πρέπει να επιλέξει κανείς δερματολόγο;
Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Με βάση το ότι γενικά το επίπεδο ιατρικής στην Ελλάδα είναι υψηλό, θα πω σίγουρα ότι οι ασθενείς είναι τυχεροί, γιατί έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε καλά καταρτισμένους συναδέλφους, είτε νεότερους είτε παλαιότερους. Σίγουρα μέσω των sites των ιατρείων, μπορούν να ενημερωθούν για το βιογραφικό των γιατρών, να δούνε αποτελέσματα δουλειών τους , αλλά και να προσεγγίσουν ίσως κάπως την αισθητική τους. Αν έπρεπε να απαντήσω κάτι συγκεκριμένο σε αυτή την ερώτηση, θα έλεγα ότι ίσως ο πιο ασφαλής τρόπος επιλογής δερματολόγου, εξακολουθεί να είναι οι καλές συστάσεις από ανθρώπους που εμπιστευόμαστε.
Βρίσκετε το ιατρείο της Μυρτώς Πάτσα και Γιάννη Μαρνελάκη στο Facebook και στο instagram.com/central_derma
Το υπό κατασκευή site τους είναι το www.centralderma.gr