Το καλοκαιρινό μου παρεάκι αποφάσισε να κάνει νέες αρχές στον ατέλειωτο αυτόν έναν χρόνο καραντίνας, η μία είπε να γίνει μάνα, η άλλη (εγώ) ραδιοφωνική παραγωγός και η τρίτη επιχειρηματίας.
Το Aiki Diounot της Χρυσάνθης Γκούρου έρχεται να καλύψει ένα κενό που άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με την ελληνική μόδα εντοπίζουν χρόνια αλλά και μια ανάγκη που όλο και περισσότεροι νιώθουμε μεγαλώνοντας: “να κάνουμε κάτι δικό μας”. Η σκέψη, λοιπόν, που προϋπήρχε ως θεωρία και συζητιόταν με φίλους στα μπαρ ως τρελή ιδέα τις Κυριακές, όταν βαριόμασταν υπερβολικά να πάμε στη δουλειά την επόμενη (δηλαδή συχνά), πήρε μια έξτρα ώθηση σε εκείνη τη μακρινή πρώτη καραντίνα, όταν από το πουθενά βρεθήκαμε με πολύ χρόνο στα χέρια μας. Η απραξία έφερε στη συνέχεια σκέψη και οργάνωση, συνδυασμένη με την ολοένα και πιο συνειδητή απόφαση ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουμε να αφήνουμε τον καιρό να περνάει. Ένα μικρό συνηθισμένο υπαρξιακό, σαν να λέμε, έδωσε σάρκα και οστά σε ένα όνειρο.
Το Aiki Diounot είναι μια πλατφόρμα που φιλοξενεί capsule collections νέων εγχώριων σχεδιαστών, στους οποίους παρέχει ό,τι χρειάζεται, από καθοδήγηση έως παραγωγή. Η Χρυσάνθη επιλέγει να δουλεύει με νέους ανθρώπους δίνοντας προτεραιότητα στην έμπνευση έναντι της εμπορικότητας. Η ευκαιρία είναι το πρωταρχικό μέλημα, αυτή που κάποιος την αποζητά και κάποιος πρέπει να τη δώσει, να γίνει κάποτε μια προσπάθεια, τουλάχιστον, να μην είναι μια ζωή η δημιουργία πάρεργο και σχεδιαστές/μουσικοί/καλλιτέχνες γενικότερα να χρειάζονται και μια “κανονική δουλειά”. Εν προκειμένω, οι designers δείχνουν τη δουλειά τους και έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσεγγίσουν το αγοραστικό κοινό μέσω της πρώτης τους συλλογής, της εκκίνησής τους και το πέρασμα από το στάτους του “ελπιδοφόρου απόφοιτου σχολής” στο στάτους του σχεδιαστή μόδας με την πρώτη κολεξιόν να είναι στο τέλος κάτι χειροπιαστό, καθώς η δημιουργικότητα περνά στην παραγωγή. Στο στάδιο αυτό υφάσματα και υλικά επιλέγονται προσεκτικά και προτιμώνται μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την κρατούσα αντίληψη που είναι ότι ποιότητα και κοινωνικός χαρακτήρας της μόδας είναι καλό να συνυπάρχουν.
Ένας ακόμα στόχος του εγχειρήματος είναι η εξοικείωση των σχεδιαστών με όλη την διαδικασία της παραγωγής, να μπορούν να παρακολουθήσουν στενά κάθε στάδιο από το οποίο περνάει μια συλλογή για να ολοκληρωθεί και να φτάσει έτοιμη στο κοινό. Οι designers συμμετέχουν ενεργά στην επιλογή των υφασμάτων και των υλικών, γνωρίζουν επαγγελματίες του χώρου και δημιουργούν έναν κύκλο στο οποίο θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν και μόνοι τους στο μέλλον. Στο τέλος έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν τα φτερά τους και να δημιουργήσουν το δικό τους brand όντας ήδη γνωστοί στο κοινό. Δημιουργείται λοιπόν αυτό το περιζήτητο στην πανδημική εποχή “community” από το οποίο όλοι θα μπορούν να επωφεληθούν.
Δείξτε λίγη αγάπη στο Aiki Diounot στο Facebook και το Instagram.
Τα ρούχα της Χρυσάνθης μπορείτε να τα αγοράσετε στο site.