Ιωάννα

Πολλοί τα είπαν καλύτερα από εμάς και το κύμα συμπαράστασης παραμένει ενθαρρυντικό, όμως, επειδή μας καίει, θελήσαμε και εμείς να πούμε κάτι, όπως πάντα επιγραμματικό και απλό. Τα εξής:

Μια στο τόσο ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα θέμα επικαιρότητας που λειτουργεί ως κόσκινο συναναστροφών (κάποιος θα έλεγε πως στο τέλος θα μείνουμε να τα λέμε μεταξύ μας με δύο τρεις ανθρώπους, σαν σε ίδρυμα, το οποίο να πω την αλήθεια μετά τα εμετικά που διάβασα αυτές τις μέρες δεν μου φαίνεται και τόσο κακό) – προσωπικά, για τη συζήτηση περί Ιωάννας Τούνη έχω βγάλει μερικά sos που προτίθεμαι να επαναλαμβάνω ως mantra σε ό,τι συζήτηση κάνω:

– Με την Ιωάννα, την ίνφλουενσερ, με τις διακοπές στη Μύκονο, που δεν είναι προλετάρια ή αριστερή (… το ακούσαμε και αυτό) αλλά πλανεμένη από το lifestyle (λολ παιδιά) είμαστε μαζί. Με τις οροθετικές σεξεργάτριες που διαπομπεύονται, και με αυτές είμαστε μαζί. Με τη φοιτήτρια που εκβιάζεται για μερικές φωτογραφίες και βουτάει από την εστία είμαστε μαζί. Απλό.

– Η περίπτωση Ιωάννας είναι η high profile περίπτωση μιας γνωστής γυναίκας (… στους κύκλους τους δικούς μας που βλέπουμε τηλεόραση τουλάχιστον) και άρα είναι λογικό να ακουστεί περισσότερο. Τα “την κάνατε είδωλο/σύμβολο/ηρωίδα” είναι για γέλια και τα ακούω βερεσέ. Χρησιμοποιεί με πείσμα την όποια αναγνωρισιμότητα και την πλατφόρμα της για να μιλήσει για τέτοιο θέμα; Θα την ακούσει άπειρος κόσμος; μπορεί να γλιτώσει στο μέλλον μια Λίνα Κοεμτζή; μου αρκεί.

-“Ναι αλλά η Ιωάννα επέδειξε και η ίδια εσωτερικευμένο μισογυνισμό στο ριάλιτι που συμμετείχε”. Ναι, γιατί οι γυναίκες είμαστε και θύματα και θύτες της πατριαρχίας, και ενίοτε επιδεικνύουμε σεξιστικές συμπεριφορές επειδή έτσι σεξιστική είναι η κοινωνία στην ολότητά της. Η αλλαγή είναι process και education. Και προσπάθεια, διαρκής προσπάθεια. Όλων.

-“Το βίντεο το άφησε να διαρρεύσει η ίδια, σας έπιασε κορόιδα και εσείς την στηρίζετε, ηλίθιοι”. Και θα τη στηρίζουμε όσο βλέπουμε τα αδιανόητα σεξιστικά σας σχόλια, γιατί το θέμα εχει εκθέσει τόσο πολύ τόσο πολλούς από εσάς, που από μέσα του ξεπήδησε ένα άλλο, αδερφό ζήτημα: το ότι πολλοί “μοντέρνοι άνθρωποι” είστε σε άρνηση και εμφανίζετε ένα μικροάγχος μπροστά στις αλλαγές και τις φωνές μας που πολλαπλασιάζονται. Αναρωτηθείτε γιατί.

____ _____ ____ ____ ____ ____ ____ ____

Σε μια κοινωνία που μας έχουν πείσει οτι οι γυναικείες κάβλες δεν υπάρχουν, και σίγουρα δε συγκρίνονται με αυτές των αντρών (οι κάβλες των οποίων είναι τέτοιες που δικαιολογούν μέχρι και βιασμό) με παράδειγμα το περιστατικό της Τούνη προσέξτε πως μαθαίνεται η τιμωρία μας.
Έκανες σεξ, εκτός σχέσης, μεθυσμένη, σε χωματόδρομο; Τα θελες και τα παθες.
Έκανες σεξ, γούσταρες και ήθελες να το τραβήξετε βίντεο; Ε και τολμας και γκρινιάζεις που δημοσιεύτηκε; Τι περίμενες, ας πρόσεχες.
Ας πρόσεχες, ας πρόσεχες, ας πρόσεχες. Το έλεγε και η Ιωάννα στο απολογητικό (!!) βίντεο της στο youtube, να προσέχετε με ποιους πάτε, να προσέχετε τι κάνετε, να έχετε φωτογραφίες μόνο στο δικό σας κινητό, να προσέχετε.
Να προσέχετε συνέχεια όλη την ώρα, μη χαλαρώνετε. Η σεξουαλικοτητά σας μπορεί να σας κάνει κακό. Να προσέχετε.
Και αν μετα απο όλα αυτά έχετε μια περίεργη σχέση με το σεξ, νιώθετε άβολα, νιώθετε να παίζετε μπάλα στο γήπεδο του άλλου, αν δεν μπορείτε να εκφραστείτε, ε φταίει που οι γυναίκες δεν έχουν τόσες ορμές.
Και είστε και ξενέρωτες, γι αυτό και ο δικός σας κοιτάει αλλού, ειδικά τις άλλες, τις ”τσούλες”. Αλλα προς θεού μη γίνεις και εσύ απ’αυτές, πρόσεχέ το κι αυτό, γιατι μετά δε θα μπορείς να διαμαρτύρεσαι για το πώς σου συμπεριφέρονται οι άλλοι, αφού αν είσαι σαν πουτάνα, ε σαν πουτάνα θα σου συμπεριφέρονται και οι άντρες, τι περίμενες; Ας πρόσεχες.

Leave a Reply

Your email address will not be published.