Ραπουνζέλ

Το θέμα “ψεύτικο μαλλί” δεν είναι απλό για τη γράφουσα. Αφενός, δεν μπορώ παρά να βρίσκω σιχαμένες τις τούφες τις κολλημένες σε φυσικά μαλλιά, που υπάρχουν για να τα κάνουν πυκνότερα ή μακρύτερα ή να τους δίνουν ανταύγειες ή να τα κάνουν με κάποιον τρόπο να φαίνονται σαν props για το κλιπ του Black Hole Sun και να θυμίζουν παρακμή παρουσιάστριας. Αφετέρου, τρελαίνομαι για τις περούκες: αν ήμουν λίγο τολμηρή (… δεν είμαι καθόλου) θα φορούσα όχι μόνο κάθε μέρα άλλο μήκος, αλλά και άλλο χρώμα στα μαλλιά, καλύτερα και από αξεσουάρ θα τις είχα. Βέβαια, η Hadiiya Barbel απεχθάνεται τον όρο “περούκες” – αν τη ρωτήσεις, θα σου πει ότι φτιάχνει “στέμματα”.

Για την Hadiiya το μαλλί δεν είναι ενα πεδίο ματαιοδοξίας: ξέρει ότι για γυναίκες με αλωπεκία ή για όσες χάνουν τα μαλλιά τους από χημειοθεραπείες τα “στέμματα” που φτιάχνει είναι ένα είδος ενθάρρυνσης και ψυχικής ανάτασης. Και η ίδια ξέρει πολύ καλά τι θα πει να σε ρίχνει η εξωτερική σου εμφάνιση: τα παιδικά της χρόνια στο Bronx ήταν δύσκολα, καθώς ήταν ένας αμήχανος ψηλολέλεκας με τεράστιο πρόβλημα όρασης (είναι σχεδόν τυφλή από το ένα μάτι) που την ανάγκαζε να φοράει πολύ χοντρά γυαλιά που τα υπόλοιπα τής έκλεβαν για να διασκεδάσουν. Το bullying που υπέμεινε λόγω τού πώς ήταν αποτέλεσε κίνητρο αρκετό για να ασχοληθεί με τη βελτίωση της εμφάνισης και άλλων κοριτσιών που έρχονται σε εκείνη για να νιώσουν καλύτερα, ακόμα και μετά από έναν χωρισμό. Η Hadiiya αποκαλεί breakover (ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ) το makeover μετά το breakup. Στο οποίο, καυχιέται, είναι πια ειδική.

Τον υπέροχο σημερινό εαυτό της που ποτέ δεν αποκλίνει από το Bronx τον απέκτησε στο High School of Fashion Industries στο Τσέλσι, όταν άρχισε να πειραματίζεται με τα χρώματα και το styling. Τα αξεσουάρ μαλλιών που δημιουργεί είναι και εκείνα πειραματισμοί με τάσεις, δεκαετίες και ποπ αναφορές – από το blaxploitation στη Louise Brooks και από τις Supremes στις γκέισες. Και, αν και οι περούκες της συγγνώμη τα στέμματα είναι couture, ο στόχος της είναι να τα φέρει σε μέτρα pret-a-porter για τις μάζες: “σαν τα Versace for H&M”.

 

Hadiiya Barbel

Hadiiya Barbel

Hadiiya Barbel

Hadiiya Barbel

Hadiiya Barbel

Hadiiya Barbel

Photos: nytimes.com, hadiiyabarbel.com

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.