Κάτι φορέματα σε μια κάψουλα

Ας σημειολογήσω λίγο για το φόρεμα πριν το σαββατοκύριακο που η διάθεση όλων είναι ελαφρύτερη αλλά παραμένη φιλοσοφική, με έναν “ζητήματα πολυτελείας” τρόπο, βέβαια.

“Βολικό” είναι το εύκολο που μπορείς να πεις. Ναι μάλιστα, το φόρεμα είναι βολικό γιατί δεν χρειάζεται σκέψη, γιατί είναι εκείνη η ωδή της ομορφιάς στους φρενήρεις ρυθμούς και στην πίεση του χρόνου να κάνεις τα πράγματα τα πρακτικά, αυτά που σύμφωνα με τους ποιητές δεν ταιριάζουν στη γυναικεία φύση. Μετά, το φόρεμα είναι θηλυκό, είναι σαν το κομμάτι ύφασμα που τυλίγει αυτόν τον μίσχο ρε παιδί μου, το κορίτσι. Σαν την εγγύηση ότι δεν χρειάζονται πολλά, μόνο μια όσο το δυνατόν πιο εύκολη, άκοπη σύμβαση στους κανόνες που κανονικά θα έπρεπε να αφήνουν τη γυναίκα να κυκλοφορεί στον δρόμο ως Εύα – επειδή η αιδώς δεν την αφήνει, ρίχνει εκεί πέρα πάνω της ένα κομμάτι ύφασμα. Το φόρεμα είναι η υπονόμευση στο styling. Όταν είσαι όμορφη με το μονοκόμματο απαραίτητο ένδυμα, γιατί να προσπαθείς με κομμάτια που πάνε-δεν πάνε-είναι υπερβολικά-είναι αμφιλεγόμενα-θέλουν αξεσουάρ; Στην πραγματικότητα υπονομεύει τη μόδα όντας το πιο περιζήτητο κομμάτι της μόδας από μόνο του…. Έπειτα, το φόρεμα είναι δημοκρατικό, όσο γίνεται δηλαδή: το καταλαβαίνω ότι δεν δείχνει το ίδιο πάνω σε όλες, και ότι σε κάποιες μιλάει, ενώ σε κάποιες άλλες χάνεται, αλλά είναι ο τρόπος να εξισωθεί εκείνη με το πολύ γούστο με την άλλη με το μέτριο γούστο. Το ποια ξέρει τι κάνει, ποια βρίθει τόλμης και ποια φτιάχνει αμήχανα παζλ φαίνεται από τα ντεπιές ή τις three piece προσπάθειες. Το φόρεμα είναι ασφάλεια, δεν εκθέτει αλλά ούτε και εκθειάζει. Η σεξουαλικότητα στο φόρεμα είναι το κατέβασμα του φερμουάρ αφού βγάλεις την πέρλα, σεξουαλικότητα που μπορεί να είναι υπαινικτική αλλά παραμένει αποδεκτή κοινωνικά, συζυγική: το στριπτίζ θέλει κουμπιά, θέλει φούστες, θέλει σακάκια, θέλει κομμάτιασμα.

Το παραλήρημα αυτό είναι για να σου πω ότι η Victoria Beckham έκανε capsule collection με φορέματα για το Net-a-Porter. Ήταν πιο εύκολο από ότι να κάνει σετ, είναι όμως πολύ όμορφα και λίγο Audrey-ish.

* Η πρώτη φωτογραφία είναι από το twitter της VB.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.