Ένας κούκλος, σύμφωνα με το επίσημο σημαινόμενο του όρου (ψηλός, αδύνατος, με μπλε μάτια ΚΑΙ ΑΞΥΡΙΣΤΟΣ, πράγμα που τελευταία εισέβαλε ύπουλα στο πρότυπο – όλα μαζί ε, overkill), που ξέρει από μόδα και μαγειρεύει. Κάποιες θα νομίζατε ότι παίζω με τον πόνο σας, κάποιες ότι αιθεροβατώ, αλλά όχι. Ο Γαβριήλ Νικολαΐδης είναι όλα αυτά και για να σε πωρώσω θα σου πω αυτό που λέω πάντα όταν αναφέρομαι στη γνωριμία μας – “ήταν σε ένα επαγγελματικό ταξίδι στο Παρίσι”. Έλα, τέλειο.
Ο Γαβριήλ έχει ένα δικό του site, μια κανονική full time δουλειά και αδυναμία στη μαγειρική. Και ενώ κάποιοι από εμάς (= εγώ) δεν διανοούνται να γυρίσουν κουρασμένοι και να πρέπει να μαγειρέψουν, η κουζίνα, για εκείνον, όπως και για όλους όσοι ασχολούνται με τη μαγειρική, δεν είναι ούτε καταπίεση ούτε αγγαρεία ούτε πάρεργο:
“Η κουζίνα για μένα είναι το πιο σημαντικό μέρος του σπιτιού. Είναι, ότι είναι το κέντρο για την πόλη. Εκεί διακινούνται οι ιδέες, εκφράζονται οι απόψεις και παίρνονται οι αποφάσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα έρθει κάποιος στο σπίτι και θα φύγει χωρίς να έχει δοκιμάσει το κατιτίς μου. Από την άλλη, το φαγητό που θα μου μαγειρέψει κάποιος θα μου δώσει την καλύτερη εικόνα της προσωπικότητας του. Ακόμα καλύτερη και από ότι μου δίνει το styling του.
Όταν ήμουν 12 έφτιαχνα πέννες 4 τυριά. Σήμερα καταπιάνομαι με τον τραχανά, τις αγκινάρες και το λάδι τρούφας. Μ’αρεσει να ωριμάζω μαζί με τον ουρανίσκο μου. Κουβαλάω και εκείνο το ελληνικό γονίδιο που ορίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να δείξεις την αγάπη σου είναι η μαγειρική.”
Ο Γαβριήλ οσονούπω θα γίνει ο οικοδεσπότης ενός event Spoonmates – που λογικά θα είναι από τα καλύτερα (μάθε τι είναι, πρόκειται για ωραιότατη ιδέα(. Μέχρι τότε – γιατί εννοείται πως θα ενημερωθείς όταν έρθει η ώρα – τον πείσαμε να μας δώσει μερικές συνταγές, όχι βαριές και λιπαρές γιατί ακόμα καλοκαιράκι έχουμε, και τον φωτογραφίσαμε καθώς τις εκτελούσε.
Πράγμα πολύ σέξι – το σκεφτόμαστε όλοι έτσι;
Γκασπάτσο
Πήγα στην Ισπανία για τα tapas αλλά έφυγα ερωτευμένος με το gazpacho, τόσο πολύ που αναρρωτιόμουν γιατί δεν το σκεφτήκαμε πρώτοι στην Ελλάδα. Στην θέα μοιάζει με μια παγωμένη ντοματόσουπα αλλά στην πράξη η γεύση (και η υφή) της είναι πολλά περισσότερα.
Υλικά
8 ώριμες ντομάτες (αποφλοιωμένες αν είσαι τόσο υστερικός με τη λεπτομέρεια, εγώ θα τις αποφλοίωνα μόνο αν έκανα τραπέζι στον Jamie Oliver)
1/2 αγγούρι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (θα χρειαστείς και λίγο ακόμα, κομμένο σε κύβους για το food styling)
1 κόκκινη ψητή πιπεριά
1/2 κόκκινο κρεμμύδι καθαρισμένο και ψιλοκομμένο (θα χρειαστείς και λίγο ακόμα, κομμένο σε κύβους για το food styling)
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
2 κουταλάκια του γλυκού χοντρό αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50 gr κύβους ψωμιού πάχους 1 εκ. από χτεσινό ψωμί με προζύμι, χωριάτικο ή τσιαπάτα ή άλλο της επιλογής σου
2 κουταλάκια του γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλάκια της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 λάιμ, κομμένο στη μέση
Κρουτόνς για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Τοποθέτησε τις ντομάτες, το αγγούρι, την ψητή πιπεριά, το κόκκινο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το ψωμί, το ξύδι και το ελαιόλαδο σε ένα μπλέντερ και χτύπησε το μέχρι να γίνει όσο λείο σου αρέσει. Για μεγαλύτερη ευκολία ρίξτα όλα σε ένα μπολ και πολτοποίησε τα με ένα ραβδομπλέντερ. Τοποθέτησε το στο ψυγείο και άφησε το να σταθεί και να κρυώσει για τουλάχιστον 60 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Μπορείς να προσθέσεις αλάτι και χυμό λάιμ σύμφωνα με τα γούστα σου. Θέλεις τόσο ξύδι όσο χρειάζεται για να έχει έντονη γεύση αλλά να μην υπερισχύει στα άλλα υλικά.
Σέρβιρε με κρουτόν και κύβους από κρεμμύδι και αγγούρι. Είναι αρκετό για 6 άτομα. Ο χρόνος προετοιμασίας είναι λιγότερο από 20 λεπτά αλλά χρειάζεται και μια ώρα στο ψυγείο για να αναδείξεις τη γεύση του.
Κοτόπουλο πανέ με Cornflakes
Το κοτόπουλο είναι ο πιο ωραίος καμβάς της κουζίνας. Αν μου δίνεις κάθε μέρα κοτόπουλο θα σου φτιάξω 365 διαφορετικές συνταγές, μια για κάθε μέρα του χρόνου.
Υλικά
1/2 φλιτζάνι μαγιονέζα
700 γρ καθαρισμένο στήθος κοτόπουλου
Άνηθο φρέσκο ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
¼ κουτ της σούπας μαύρο πιπέρι
¼ κουτ της σούπας αλάτι
1 λάιμ
2 φλιτζάνια δημητριακά cornflakes θρυμματισμένα
2 ντομάτες
1 πράσινη πιπεριά
1 βαζάκι πέστο
Εκτέλεση
Κόψε το στήθος κοτόπουλου σε μικρά κομμάτια και χτύπησε τα με το γουδί προκειμένου να λεπτύνουν. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τη μαγιονέζα, τον άνηθο, το σκόρδο και το χυμό λάιμ. Αλατοπιπέρωσε και ανακάτεψε καλά. Βύθισε τα κομμάτια κοτόπουλο στο μείγμα της μαγιονέζας και στην συνέχεια στα θρυμματισμένα cornflakes. Βάλε τα φιλετάκια σε ελαφρώς λαδωμένο τηγάνι που έχει κάψει αρκετά. Θωράκισε τα από κάθε πλευρά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Στη συνέχεια τοποθέτησε τα σε ένα ταψάκι και πρόσθεσε από πάνω το πέστο, τις ντομάτες και τις πιπεριές κομμένες σε ροδέλες. Ψήσε στο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Σέρβιρε με πράσινη σαλάτα.
Τάρτα σοκολάτας με φράουλα
Με μια σφολιάτα και μια γκανάς, μπορείς να κάνεις θαύματα. Αυτό είναι ένα εύκολο γλυκάκι που έστησα τελευταία στιγμή για το Fashionism, έτσι για τη γλυκιά επίγευση.
Υλικά
Για τη βάση
1 φύλλο σφολιάτα
Για τη γκανάς
300 γρ. κρέμα γάλακτος
260 γρ. κουβερτούρα θρυμματισμένη
300 γρ. φράουλες (φρέσκες αν βρείτε, διαφορετικά κομπόστα)
Εκτέλεση
Μπορείς να φτιάξεις σφολιάτα αλλά θα σου πάρει μια μέρα και η γεύση θα είναι εξίσου καλή με την έτοιμη, aka παίρνουμε έτομη σφολιάτα. Την απλώμουμε σε ένα ταψί με τσέρκι για να της δώσουμε το σχήμα ενός μπολ. Τα κομμάτια που περισσεύουν τα διπλώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε καμία περίπτωση δεν τα πετάμε. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια την αφήνουμε να κρυώσει. Μπορείς να βάλεις φασόλια επάνω για να μην φουσκώσει. Προσωπικά δεν το κάνω ποτέ γιατί με την ίδια ευκολία που φουσκώνει, ξεφουσκώνει…
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Ρίχνουμε μέσα τη θρυμματισμένη κουβερτούρα και αφήνουμε να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τις φράουλες. Όταν έχει κρυώσει η σφολιάτα ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα και αφήνουμε την τάρτα στο ψυγείο για να δέσει η σοκολάτα. Θα πρέπει να σταθεί στο ψυγείο για δύο ώρες πριν σερβίρουμε.
Τη φωτογράφιση επιμελήθηκε η Ιωάννα Σφίγγα
2 Comments