Shoepal

Δεν ξέρω τι σκεφτόσουν ως τώρα όταν άκουγες “οικογενειακή επιχείρηση”, αλλά αφού διαβάσεις αυτό, είναι δύσκολο να μη σκέφτεσαι Την Καλύτερη Εκδοχή Οικογενειακής Επιχείρησης Έβερ, δηλαδή ένα μικρό, κουκλίστικο υποδηματοποιείο που περνάει από γενιά σε γενιά εδώ και 104 χρόνια. Ο Λεμήσιος υπάρχει από το 1912 και τώρα τον δουλεύει η πέμπτη γενιά ιδιοκτητών, πράγμα που, αν ξεπεράσεις ότι είναι χαριτωμένο, δεν είναι και πολύ εύκολο: άντε τώρα να φανείς αντάξιος τόσων ετών ιστορίας.

Ο Βικέ, βέβαια, φαίνεται ότι τα καταφέρνει. Όχι μόνο συνεχίζει τη δουλειά με τα “παραδοσιακά” σχέδια (χαρακτηριστικότερα όλων οι μπαλαρίνες, ή “τα ροκ”, όπως τα έλεγαν εκεί στα μέσα των 50s) αλλά εμπλουτίζει το στοκ με σχέδια καινούργια, που σχεδιάζει και φτιάχνει ο ίδιος. Κάποια δεν του αρέσουν πια γιατί είναι πολύ πρωτόλεια, κάποια άλλα τον αφήνουν απολύτως ικανοποιημένο, και είναι “τα παιδιά του”. Στα παπούτσια δεν έχει γίνει καμιά παραχώρηση στην ποιότητα – οι δημιουργίες ακολουθούν το παλιό μότο που απηχεί τη φιλοσοφία της οικογένειας, το τρίπτυχο Άνεση/Φινέτσα/Χαρακτήρας, είναι φτιαγμένα στο χέρι από φίνα δέρματα που συνδυάζονται μεταξύ τους χωρίς κανέναν χρωματικό περιορισμό (αλήθεια. Δείτε τις μπαλαρίνες και θα καταλάβετε, οι επιλογές είναι ατέλειωτες), ενώ, επιπλέον, μπορείς να κάνεις και την παραγγελία σου για ό,τι έχεις φανταστεί (για αυτήν θα χρειαστούν 5 με 6 μέρες), διότι μπορείς να εμπιστευτείς τον διάδοχο της επιχείρησης απόλυτα: με το μαγαζί ενεπλάκη όταν ήταν μόλις 10 χρόνων, και “ποτέ δεν φαντάστηκε τον εαυτό του να κάνει κάτι άλλο – θεώρησε ότι είναι υποχρέωσή του να αποδεχτεί την οικογενειακή κληρονομιά, παρόλο που η υπόθεση Χειροποίητα Υποδήματα δεν είναι κάτι απλό”. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια πολύ χρονοβόρα απασχόληση, που απαιτεί καμιά φορά δουλειά και τις Κυριακές, για να βγούν τα 10-15 σχέδια του χειμώνα και τα 15-20 του καλοκαιριού.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των πωλήσεων είναι, εννοείται, οι θρυλικές μπαλαρίνες, ένα αθηναϊκό landmark κομψότητας και πιθανότατα από τα πιο μαλακά και άνετα παπούτσια που θα νιώσεις ποτέ στα πόδια σου. Αν όμως δεν είσαι της μπαλαρίνας, έχεις να διαλέξεις brogues, μποτάκια, Mary Janes, peeptoes, μοκασίνια, ή, είπαμε, να παραγγείλεις. Ακόμα και αν είσαι αγόρι, γιατί ο Βικέ προσφάτως έχει αρχίσει να ασχολείται και με τα αντρικά, για να βγάλει σκαρπίνια, oxfords και Chelsea boots. Στο μέλλον, θα αναλάβει τον Λεμήσιο ολομόναχος (*μικρό άγχος*) και σκοπεύει να τον κρατήσει όπως τον γνώρισαν οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας, οπότε και εμείς, και το αστικό πνεύμα της Λυκαβηττού 6, μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι 🙂

Lemisios

Lemisios

Lemisios

Lemisios

Lemisios

Lemisios

Lemisios

Lemisios

Lemisios

***** Τη φωτογράφιση επιμελήθηκε η Στέλλα Παναγοπούλου
Ευχαριστούμε πολύ και το έτερο μοντέλο μας, τη Λυδία.
Τα ρούχα είναι όλα των παιδιών

Leave a Reply

Your email address will not be published.