Σέξι πλέξη

Πολύ έχει δυσκολευτεί όποιος δοκίμασε να αντικαταστήσει παλιό, πολυφορεμένο αγαπημένο πλεκτό ή τζιν με καινούργιο: παλιά κινέζικη παροιμία – ή αρχαίο ελληνικό ρητό, η προέλευση είναι αδιευκρίνιστη, ωστόσο η αλήθεια μεγάλη.

Πετυχημένα είναι τα ρούχα που συνεχίζεις να φοράς πεισματικά ενώ φθείρονται, τρυπάνε και τους κρέμονται κλωστές, αν, δε, είναι συνδεδεμένα και με εποχές-ορόσημα της ζωής σου μιλάμε για κειμήλια της προσωπικής σου ιστορίας, και εξηγείται ακόμα πιο εύκολα το γιατί δεν μπορείς να τα αποχωριστείς. Εγώ ας πούμε, πηγαινοφέρνω από ντουλάπα σε ντουλάπα ένα SOTRIS πουλόβερ που μου δώρισαν στα 90s, στο χρώμα της κρέμας με λευκά κουμπιά και όσο πιο ζεστό γίνεται, και αυτά τα τονίζω διότι σπανιότατα φοράω
1. κάτι εκτός από μαύρο, γκρι και μπλε, πολλώ δε μάλλον ασπριδερό
2. πολύ ζεστά ρούχα, μη σου πω ούτε καλσόν, εκτός από μέρες με μονοψήφιες θερμοκρασίες μικρότερες του 5.

Καταλαβαίνετε λοιπόν και τι θα με δείτε να φοράω με τα κρύα (το πουλόβερ από το Sotris) και τι να σκεφτείτε όταν με βλέπετε να φοράω το πουλόβερ από το Sotris (ότι το έχω δαγκώσει). Στο μεταξύ, το πουλόβερ αυτό μπήκε μια μέρα στο πλυντήριο (… από μόνο του ιχιχι) και παρόλο που πλύθηκε σε πρόγραμμα που έλεγε “για μάλλινα” βγήκε από τον κάδο κοντό και εφαρμοστό. “Ωπ”, σκέφτηκα, “μια νέα, πιο σέξι ζωή ανοίγεται για αυτό το πουλόβερ που μου θυμίζει υπόγεια κλαμπς, βόλτες με μηχανές και την προσπάθεια να συνδυάσω Κόρτνεϊ Λοβ με ρέιβ”.
Και συνέχισα απτόητη να το αγαπώ.

Οι συλλογές Kepler, που σχεδιάζονται από τις Αλεξάνδρα Χατζηκυριάκου και Jaimee McKenna, μου φάνηκε να ανήκουν στην κατηγορία Αιώνιου Πλεκτού, συν ότι έχουν στο design τους κάτι από βελγικό deconstructivism, σχολή που για εμένα είναι επίσης αναντικατάστατη ως προς την πρωτοπορία της, και που σίγουρα θα την ανέφερα ως νούμερο ένα επιρροή μου αν ποτέ αποφάσιζα να ασχοληθώ με τη μόδα σε πρωτογενές επίπεδο. Τα κομμάτια τους σπάνε όλους τους κανόνες και τους συνειρμούς της έννοιας “πλεκτό” – το cosy ρούχο που χάνεσαι μέσα του, το φαρδύ πουλόβερ που σε τυλίγει για να κάτσεις στον καναπέ και να πιεις ένα ζεστό ρόφημα βλέποντας Netflix, όλη εκείνη τη τη θαλπωρή του σαλέ και του χιονιού που συνόδευσε για χρόνια το μάρκετινγκ του ρούχου. Όχι, τα Kepler δεν είναι για κοκούνινγκ, είναι σκισμένα και αλήτικα, είναι διαφανή για να φαίνεται από μέσα το σουτιέν σου και τα φοράς έξω.

Επειδή θα ρωτήσετε, η Αλεξάνδρα Χατζηκυριάκου μεγάλωσε στην Κύπρο, αγάπησε το design λόγω οικογένειας διακοσμητών και αρχιτεκτόνων, σπούδασε στο Central Saint Martins και απέκτησε προϋπηρεσία μεταξύ άλλων στον οίκο Tom Ford. Κομμάτια που δημιούργησε μαζί με την επίσης απόφοιτο του Saint Martins Jaimee McKenna (της οποίας η μητέρα, επίσης απόφοιτος της σχολής, ασχολήθηκε με τα υφάσματα στα 80s) τράβηξαν την προσοχή της Solange Knowles που τα συμπεριέλαβε σχεδόν μια ολόκληρη συλλογή στο Don’t Touch My Hair – η Solange είναι ακριβώς ο τύπος γυναίκας που φαντάζονται να φοράει τα ρούχα τους: τολμηρή στις ενδυματολογικές επιλογές, πειραματική και φίνα.

Κάθε κομμάτι Kepler είναι αληθινή χειροτεχνία στην οποία ο θεωρητικός της μόδας ιχνηλατεί ιστορία, ανθρωπολογία, φύση, άλλες διασταυρούμενες τέχνες, κουλτούρες, και, φυσικά, τεχνική. Από τα λίγα brands που βάζω αληθινό στόχο να αποκτήσω ένα ρούχο. Ας το πούμε φόρο τιμής στις βόλτες με μηχανές.

Leave a Reply

Your email address will not be published.