Γλυκό πουλί της μόδας

Ο Γιώργος Χατζόπουλος είναι για τη σχέση μου μαζί σας ό,τι το ακριβό δώρο του συζύγου που απατά τη γυναίκα του: εγώ σας δίνω Γιώργο, και εσείς θα κάνετε τα στραβά μάτια που οι σχέσεις μας περνάει μια κρίση τύπου “it’s not you it’s me” (it’s me και η δουλειά 🙁 ). Την ώρα που η Vogue αποκηρύσσει τις μπλόγκερς και τα debates περί του αν τα νέα instagram models μπορούν ποτέ να αποκτήσουν την αίγλη των υπερμοντέλων που σημάδεψαν δεκαετίες, σε κάποια στενά η αγνή άδολη μόδα συνεχίζει τη μοναχική της, κατά πώς φαίνεται πορεία διακριτική αλλά απτόητη, έχοντας βρει συνοδοιπόρους περισσότερο εναλλακτικούς εκφραστές. Άλλωστε, δεν είναι όλα για όλους, και ορθώς. Μερικά πράγματα θέλουν  απαιτητικά μάτια, που δεν αρκούνται στους συνδυασμούς ρούχων μεταξύ τους και τις μια από τα ίδια φωτογραφίες. Μερικές μόδες γίνονται αντιληπτά στην ολότητα της ομορφιάς και της αξίας τους από ανθρώπους που έχουν αναφορές και είναι γνώστες της τέχνης, των περιοδικών στην ακμή τους, της ιστορίας. Και μερικοί άνθρωποι κάνουν επιμέλεια φωτογραφίσεων, σκηνοθεσία, curating που λέμε, ενώ άλλοι απλώς φωτογραφίζουν και φωτογραφίζονται.

Ο Γιώργος είναι από αυτούς, τα editorials του έχουν απλότητα, καθαρότητα, ταυτότητα και αποφεύγουν την υπερβολή που θα ενοχλούσε στους περίεργους καιρούς που διανύουμε και στους οποίους η μόδα δεν είναι προτεραιότητα.

Ήμουν έτοιμη να γράψω κι άλλα, όμως ο ίδιος τα λέει καλύτερα, take it from here dude!

 – Γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη το 1994, πράγμα που πάει να πει ότι είμαι ακόμη fucking 22. Σπουδάζω ακόμα Ιταλική Φιλολογία. Δεν νομίζω ότι θα καταλήξω σύντομα σε κάποια τάξη για να διδάξω, αλλά ελπίζω κάποια στιγμή να μου φανεί χρήσιμο με κάποιες δουλειές στη γειτονική βιομηχανία της μόδας ή ακόμα καλύτερα όταν κάποια στιγμή το πάρα πολύ μακρινό μέλλον αναζητώ ένα τσαρδάκι στη λίμνη Como με την αγάπη της ζωής μου.

 – Στο βιογραφικό μου θα βρεις συνεργασίες ως Junior Fashion Editor στο InStyle, Style Editor στο People μέχρι τον Ιούνη του 2016, αλλά και με brands όπως τα ΣΟΜΦ ή δισκογραφικές όπως η Feelgood Records. Αγαπώ κάθε δουλειά που κάνω γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση και ικανοποίηση από το να προσπαθείς να βάλεις λίγη από τη δημιουργικότητα και τη μαγεία που κρύβεις στο κεφάλι σου σε projects που πολλές φορές δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα και τελικά να τα καταφέρνεις

– Έχω κάνει αρκετά editorials μόδας για διεθνή fashion media όπως το KALTBLUT, Vulkan, Art Reveal, Beautiful Savage, Noctis, Institute και την Vogue Italia. Αγαπημένο δεν έχω, γιατί κάθε editorial που κάνω είναι για μένα μια μικρή ιστορία που μου έχει περάσει έστω και φευγαλέα από το μυαλό μου και όταν κοιτάω τις δουλειές μου ακόμα και ετεροχρονισμένα μπορεί να έκανα κάποια πράγματα διαφορετικά πάντα ανατρέχω στην ανάμνηση που τις έχω συνδέσει.

– Μεγαλύτερη έμπνευσή μου ήταν και είναι η μουσική. Πιστεύω ότι η μόδα «κλέβει» από την μουσική και τις εικαστικές τέχνες εν γένει γιατί αυτά προϋπάρχουν στην κλίμακα του cool. Η μουσική και κυρίως οι υποκουλτούρες είναι η πιο σημαντική αισθητική αναφορά μου και δίνουν βάθος, δίνουν ουσία σε ένα look και το βγάζουν από τη σφαίρα της πρώτης ανάγνωσης. Τα τελευταία χρόνια οι υποκουλτούρες χάνονται και αυτό είναι η μία βασική αιτία που οι creatives αναγκάζονται να ανατρέχουν ξανά και ξανά στο παρελθόν.

– Παρθενογένεση δεν υπάρχει στη μόδα και όλα έχουν γίνει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το copy paste από ξένα editorial σε κάνει επιτυχημένο στιλίστα. Η επιτυχία είναι όταν καταφέρνεις να δείξεις ακόμα και τα πιο αδιάφορα ή απλά ρούχα ένα κομμάτι από την προσωπικότητά σου, τις αναφορές, το χάος της σκέψης σου και να μπορέσεις να τραβήξεις το βλέμμα του ανθρώπου που ξεφυλλίζει ένα περιοδικό ή σκρολάρει αδιάφορα στο timeline του.

– Τα ρούχα είναι μαγεία. Μπορούν να μεταμορφώσουν έναν άνθρωπο σε ιδέα και το έχουμε δει να συμβαίνει στην ιστορία της pop culture. Αν είχαν απλά χρηστική αξία, δεν θα ήταν τόσο συνδεμένα με την ανθρώπινη ιστορία και την ψυχολογία μας.

– Αν έπρεπε να διαλέξω τι μου αρέσει πιο πολύ αισθητικά στα ρούχα θα σου έλεγα το layering. Δίνει το απαραίτητο μυστήριο σε κάθε look, καταφέρνει να δείξει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία αυτού που το κάνει και δίνει σε ένα look πολλά επίπεδα κάνοντας ένα outfit συναρπαστικό. Για ακριβώς τον παραπάνω λόγο δεν μου αρέσουν τα πολύ ζεστά καλοκαίρια στην Ελλάδα που ένα shorts και ένα t-shirt αρκεί.

– Δεν θυμάμαι πότε ήταν η στιγμή που σκέφτηκα ότι θα ήθελα να λέω ιστορίες με τα ρούχα. Μάλλον όταν έβλεπα τον παππού μου να διαλέγει με προσοχή τα ρούχα του για να πάει στην αγορά να διαλέξει κρέατα και τα λουλούδια της ημέρας και τον άκουγα να μου λέει ιστορίες από τη ζωή του που πάντα λόγω της γλαφυρής περιγραφής του περιείχαν στοιχεία από τις ενδυματολογικές του επιλογές.

– Είμαι πολύ μικρός και δεν έχω εμπειρία όπως fashion editors που δουλεύουν 20 χρόνια στο χώρο, αλλά αυτό πιστεύω ότι η δύναμη μου. Εκτιμώ αφάνταστα την εμπειρία των συναδέρφων μου, τη σέβομαι και μαθαίνω δίπλα τους, αλλά αυτό δεν με κάνει να νιώθω λιγότερο σημαντικός γιατί ανάλογα με την ηλικία καθένας έχει να προσφέρει διαφορετικά πράγματα σε μία δουλειά.

 

giorgos-chatzopoulos

giorgos-chatzopoulos2

giorgos-chatzopoulos

Παρακάτω θα δεις μερικές από τις δουλειές του Γιώργου, για να ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε ακριβώς. Hint: μιλάμε για υπέροχο πράγμα.

kaltblut

Kaltblut magazine

kaltblut2

Kaltblut magazine

kaltblut3

Kaltblut magazine

kaltblut4

Kaltblut magazine

sinful-sunday

Vogue Italia

the-new-prude

Vogue Italia

noctis-magazine_-days-gone

Noctis Magazine

 

kaltblut

Kaltblut magazine

kaltblut2

Kaltblut magazine

kaltblut3

Kaltblut magazine

 

kaltblut4

Kaltblut magazine

 

art-reveal

Art Reveal Magazine

art-reveal3

Art Reveal Magazine

artreveal2

Art Reveal Magazine

 

 

Τον Γιώργο φωτογράφισε ο Σπύρος Χαμάλης

Leave a Reply

Your email address will not be published.