A Forest

Θα καταβάλω σκληρή προσπάθεια να αγνοήσω τον ελέφαντα στο δωμάτιο, το  π ό σ ο  δηλαδή υπεράνω μόδας ή styling ή εννοιολογικής πληρότητας (sic) είναι αυτές οι φωτογραφίες, θα αναφέρω μόνο το εξής πολύ σκληρό, ότι η Νιόβη είναι φωτογράφος και όλο αυτό το σετ είναι ουσιαστικά η ΙΔΙΑ που φωτογραφίζει τον εαυτό της, και θα παραθέσω τις πληροφορίες σαν να είναι όλα φυσιολογικά, και τέτοια editorials να γίνονται κάθε μέρα.

Η Νιόβη (ένα λάικ, οπωσδήποτε ε) κατάγεται από την Αλόννησο και μόλις τελείωσε το σχολείο ξεκίνησε να σπουδάζει χειροποίητο κόσμημα στο ΙΕΚ Βόλου – όπως γίνεται συχνά, στην πορεία ανακάλυψε ότι το πράγμα δεν πολυπήγαινε. Βρέθηκε σε αδιέξοδο και μη μπορώντας να συνεχίσει κάτι που μόνο τη ζωή θα τής δυσκόλευε, μέσα σε λίγες μέρες γράφτηκε στο τμήμα του πρώτου ορόφου (“… δεν πήγα και πολύ μακριά”) Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας. Τα μαθήματα ξεκίνησαν λίγο ανόρεχτα, χωρίς πολλή αγάπη αρχικά ( “… στα 18 είναι κανείς αναποφάσιστος” ) – ήρθε, όχι ότι δεν ήρθε, απλώς πιο μετά.  3 χρόνια αργότερα, η Νιόβη πήγε στην Κολωνία,  όπου εργάστηκε στη διαφημιστική Büro Akut, παρακολούθησε μαθήματα photoshop και indesign και, μάλλον επειδή οι συνθήκες ήταν ώριμες, ερωτεύτηκε. Σαν να έγινε ένα κλικ (… χε χο, το πιάσατε ε) και από εκεί και πέρα κατάλαβε ότι η ζωή της άλλαζε κατεύθυνση: τα νέα δεδομένα περιελάμβαναν “πολλές εικόνες και όνειρα”.

Επειδή πιο μικρή (όπως σχεδόν όλοι) πέρασε και μια φάση με το γράψιμο, η Νιόβη ξεκίνησε να κολλάει κείμενα στις φωτογραφίες, όταν είχε τα κέφια της δηλαδή, για να έχει και λίγο storytelling το πράγμα. Εμπνεύσεις για πρόζες και λόγια που της φαινόταν ότι ταίριαζαν με την κάθε φωτογραφία έβρισκαν τον δρόμο τους για να πουν ιστορίες λίγο περίεργες/μυστήριες/αλαφροΐσκιωτες, ανάλογα πώς το βλέπεις, όπως αυτο που έχει φτιάξει εδώ. Όσο για τα self-portraits, ε, ευτά ήταν κάπως απαραίτητα για να πει τις ιστορίες (που είναι λίγο προσωπική υπόθεση) ακριβώς μα ακριβώς όπως θέλει – επιπλέον το να ξεπερνάς τη δυσκολία τού να είσαι μπροστά στο φακό και ταυτόχρονα και πίσω, είναι μεγάλη ικανοποίηση: σαν ένας ηθοποιός ο οποίος είναι και σκηνοθέτης αλλά και υπεύθυνος για τον φωτισμό. Άσε που το να “φωτογραφίζει τον εαυτό της ακόμα και στις σκοτεινές συναισθηματικά στιγμές, τη βοηθάει να τις περνάει λιγότερο επώδυνα”.

Όσοι είστε φωτογράφοι (ή εσωστρεφείς) θα την καταλάβετε όταν λέει πως η φωτογραφία την έχει “βολέψει” στην επικοινωνία, γιατί μπορεί κανείς να αποφύγει τις πολλές λέξεις αντικαθιστώντας τις με εικόνες, ακόμα και όταν αυτές προκαλούν λίγα ερωτηματικά ή απορία: Αυτά δεν την προβληματίζουν, αντιθέτως, θα ήθελε να είναι οι αντιδράσεις που συνοδεύουν πάντα τις φωτογραφίες της.

Η Νιόβη έχει στο ενεργητικό της δύο ατομικές εκθέσεις  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες απέσπασαν θετικές κριτικές και δύο self-portraits που επιλέχθηκαν από την Ιταλική Vogue.
Θα τη βρείτε εδώ και εδώ.

 

Φόρεμα Francine Lunar (Jungle Gypsy)

Niovi

Niovi

Niovi

Niovi

Niovi4

Niovi

Niovi

Top Timjan design, φούστα Heller Sport, εσάρπα vintage, πλεγμένη από την προγιαγιά της

Niovi

Niovi

Niovi

Niovi

Εσάρπα vintage, καπέλο La familiare, καλσόν Primark 

Niovi

Niovi

Niovi

Top Primark, φούστα που έφτιαξε η μαμά της

Niovi

Niovi

Niovi

Niovi

Niovi

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.