Elecrafter

Η Ηλέκτρα έχει το καλύτερο DIY blog που ξέρω, πρόσφατα ανακάλυψε πως θα ήθελε να ζει μεταποιώντας έπιπλα και σκέφτεται να πάρει κάποιες πληροφορίες για το αν και πώς μπορεί να το κάνει.

Δεν είναι και καμιά σπουδαία πρωτοτυπία αυτό που θα πω: η κρίση μας έχει γονατίσει κανονικά, όμως έχει ξυπνήσει μέσα σε κάποιους από εμάς έναν άλλο, δημιουργικό εαυτό. Πολλοί από τους φίλους μου και από τους γνωστούς μου που καθημερινά «συναντώ» στο Facebook φτιάχνουν πράγματα και αρκετοί από αυτούς ζουν από αυτό. Η Θάλεια πλέκει και κάνει θαύματα με τις βελόνες της, η Μαριάνθη φτιάχνει ιστορίες ολόκληρες από τα κοσμήματά της κι εγώ… εγώ κάνω διάφορα με έμφαση στα έπιπλα του παρελθόντος που προσπαθώ να τα φέρω με έναν τρόπο στο παρόν. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής θα ήθελα πάρα πολύ να ζω από αυτό. Αλλά και μόνο που σκέφτομαι πόση γραφειοκρατική δουλειά χρειάζεται, τι σημαίνει να έχεις δική σου εταιρεία, τι σημαίνει εν γένει να μπλέξεις με το ελληνικό κράτος, λέω «άστο μωρέ ό,τι είναι να γίνει θα γίνει». Και κάπως έτσι εγκαταλείπω το όνειρο να κάνω αυτό που λατρεύω και επαγγελματικά.

Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η ημερίδα World of Crafters που πρόσφατα ανακάλυψα από το page του Fashionism.  Στην αρχή το κοιτάω και λέω «τι φάση; Θα φτιάξουν πράγματα; Θα μάθουν τεχνικές;». Και λογικό θα μου πεις να το σκεφτώ έτσι δεδομένου ότι στην Ελλάδα μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο που να πάρει και τέτοια δημοσιότητα. Όχι, καμία σχέση, δεν θα φτιάξουν τίποτα, δεν θα ψήσουν κουλουράκια, δεν θα φτιάξουν μπλουζάκια. Θα μιλήσουν για το crafting και την επιχειρηματικότητα. A.k.a πώς να κάνεις το αγαπημένο σου χόμπι, επάγγελμα.  Μπαίνω λοιπόν στο site και η λαμπίτσα πάνω από το κεφάλι μου έλαμψε όταν είδα τη θεματική ενότητα «Ελληνική Πραγματικότητα». Η παράγραφος από κάτω έλεγε: Συζητάμε με ειδικούς (δικηγόρο, λογιστή), αλλά και crafters σχετικά με τα πρακτικά ζητήματα που απασχολούν τους έλληνες χειροτέχνες, όπως έναρξη νόμιμης επιχείρησης και λογιστικά θέματα, ηλεκτρονικό εμπόριο, πνευματικά δικαιώματα και δημιουργία, σπουδές και τίτλοι κτλ.
Αυτό για μένα είναι σπουδαία γνώση. Ό,τι και να αποφασίσω, τουλάχιστον θα έχω κάτσει να κουβεντιάσω τι είναι όλα αυτά που πρέπει να κάνω. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά τα χρήσιμα πράγματα που θα έχει η ημερίδα. Χωρίζεται σε 4 θεματικές οι οποίες είναι: α. Inspirational παρουσιάσεις, β. Crafting και Τεχνολογία, γ. Τεχνολογία και Marketing και τέλος δ. Ελληνική πραγματικότητα. Σε χρησιμότητα (προσωπικά πάντα) θεωρώ το κομμάτι «τεχνολογία και marketing» πάρα πολύ σημαντικό, όχι τόσο για μένα που ούτως ή άλλως ασχολούμαι επαγγελματικά με την επικοινωνία και το marketing, αλλά για όλους αυτούς τους crafters εκεί έξω που κάνουν φοβερές δουλειές και τις οποίες δεν ξέρουν πώς να επικοινωνήσουν. Καλώς η κακώς, η περίοδος που τα καλά πράγματα πουλιούνταν μόνα τους σαν φρέσκα καρβέλια ψωμί έχει περάσει και το marketing και η επικοινωνία είναι απαραίτητα για να βρει κάποιος τον “καλύτερο φούρνο” για να δώσει το ψωμί του.

Δεν ξέρω, είναι μία περίοδος που όλοι κάτι κάνουμε. Είναι μία περίοδος που παρ’ όλες τις δυσκολίες μερικές φορές όλα μού μοιάζουν δυνατά. Όχι, δε θα γίνω πλούσια από τη μεταποίηση επίπλων, το ξέρω, αλλά τουλάχιστον θα μπορούσα να προσπαθήσω.
Τέλος πάντων, να μη σας πρήξω άλλο. Η ημερίδα διοργανώνεται από το ftiaxto.gr και θα γίνει στις 29 Μαρτίου Σάββατο στο θέατρο του κολλεγίου Pierce (The American College of Greece – Αγ. Παρασκευή).  Οι ομιλητές θα είναι αρκετοί, έλληνες και ξένοι, ο καθένας με κάτι διαφορετικό να μας πει. Κάποιους από αυτούς τους ξέρω προσωπικά, κάποιους τους έχει κατά καιρούς πάρει το αφτί μου, ενώ τους μακρινούς και τους ξενόφερτους ανυπομονώ να τους ακούσω. Μπορείτε να βρείτε όλες τις πληροφορίες εδώ. Έτσι λοιπόν, 29 του μηνού εγώ θα είμαι εκεί και θα αποφασίζω τι θα κάνω με το δικό μου crafting.

Μερικά από τα πράγματα με τα οποία ασχολείται η Ηλέκτρα:

JustDIY

JustDIY

JustDIY

JustDIY

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.