Το καρτέλ των εμπόρων

Όταν έφτιαχνες σπίτι (ή πάντρευες κόρη) προ κρίσης, αν δούλευες και έπεφτε ο μηνιαίος μισθός κανονικά, οι ευκαιρίες να το εξοπλίσεις με αντικείμενα όμορφα, πρωτότυπα και κάπως σοφιστικέ φαίνονταν ανεξάντλητες – και ήταν, όρεξη να έχεις να ψάχνεις και να ασχολείσαι με τη διακόσμηση. Εγώ, βέβαια, για να λέμε την πάσα αλήθεια, τότε δεν χρειαζόταν καθόλου να ασχοληθώ (για άνθρωπο που έχει ένα site στο οποίο γράφει για ΠΡΑΓΜΑΤΑ δεν μου αρέσει ΚΑΘΟΛΟΥ το shopping). Η αδερφή μου δούλευε σε περιοδικό διακόσμησης και έτσι ενημερωνόμουν για το πού θα βρω τι, και είχα και μια στοιχειώδη άποψη για το design. Και από design, μου άρεσαν πολύ τα Kartell. H εταιρεία έφτιαχνε αντικείμενα για το σπίτι από υλικά που η μαμά σου δεν θα έβαζε ποτέ στο σπίτι: μιμούνταν με αυθάδεια και κέφι ακόμα και κλασικές φόρμες (βλ. επιτραπέζιο φωτιστικό, ποτήρια), αλλά τις εκτελούσε με πλαστικό, αντί π.χ. με ξύλο ή γυαλιά.

Με αφορμή το kartell.com (σε συνεργασία με το yoox) και το ότι για πρώτη φορά μπορείς να παραγγείλεις μέσω internet τα θαυμάσια αντικείμενα της φίρμας, και σε μια εποχή που, το έχουμε ξαναπεί, δεν είναι πολλές οι πιθανότητες να μπορούμε να τα αποκτήσουμε αυτά τα αντικείμενα ξανακοίταξα μερικά από τα κλάσικς, που λέμε, τα παλιά γνωστά επιτεύγματα σχεδίασης Kartell. Με εντυπωσίασαν το ίδιο όπως και τη φορά εκείνη, πιο παλιά, που είχα λεφτά και δεν σκεφτόμουν αν ήταν ή όχι μεγάλη σπατάλη να βάλω κάτι σχετικά ακριβό στο σπίτι.

Η υπογραφή Kartell είναι εδώ και 60 χρόνια ταγμένη στο να κάνει ένα υλικό για πολλούς ευτελές ελκυστικό στους ανθρώπους που ξέρουν από σχέδιο. Δεν ήταν δύσκολο να τα καταφέρει: κάποια κομμάτια θεωρούνται διαχρονικά μικρά φετίχ των ανθρώπων που ασχολούνται με το design, και κάποια από αυτά τα βλέπεις παρακάτω, σε νέες εκδοχές γραμμών γνωστών, έτσι για να γιορτάσουν το καινούργιο site. Η συλλογούλα Precious Kartell που δημιουργήθηκε έχει σχεδόν τα πάντα:

 Τα ποτήρια που σου έλεγα, που μέχρι να τα πιάσει και να δει ότι είναι από πλαστικό η μαμά σου θα τα λάτρευε

Kartell

… ντουλαπάκια που χρησιμεύουν ως αποθηκευτικοί χώροι

Kartell

… ένα επιτραπέζιο φωτιστικό μου μέχρι να δω τι ήταν νόμιζα πως επρόκειτο για μπαταρία μπάνιου

Kartell

… βάζα

Kartell

… το αγαπημένο μου φωτιστικό (όσοι έχετε εντρυφήσει θα θυμάστε και εκείνο με τη βάση-όπλο, σαν ένα tribute στα Grindhouse Movies του Tarantino)

Kartell

… ένα βοηθητικό τραπεζάκι που μοιάζει με σκαμπό ή τουμπερλέκι (αλλά ναι, δεν είναι τόσο του εντέχνου τα Kartell ώστε να το δικαιολογούν)

Kartell

… ένας δίσκος όπου μόνο πολύ πειραματικές γεύσεις δικαιούσαι να σερβίρεις

Kartell

… και άλλα βάζα, όχι με καμπύλες αλλά με κοφτερές γραμμές

Kartell

… και τα φωτιστικά ταβανιού που ετοιμάζουν το σπίτι σου για ένα ξέφρενο disco πάρτυ πολύ πριν εσύ το αποφασίσεις.

Kartell

Leave a Reply

Your email address will not be published.