(και) η JLo θα κάνει ό,τι θέλει

Έβλεπα πριν καιρό ένα review για το Fleabag το οποίο ανέλυε τα πλάνα εκείνα της απεύθυνσης της ηρωίδας στο κοινό, το σκηνοθετικό εύρημα της απόδρασης της πρωταγωνίστριας από την πλοκή και τη ζωή που το σενάριο παρουσιάζει ως αληθινή, για να μας κλείσει το μάτι (κάποιες φορές κυριολεκτικά!), να μας κάνει μετόχους και συνένοχους του saga σπρώχνοντάς μας απαλά ακόμα πιο μέσα σε αυτό και κάνοντάς μας κοινωνούς και κομμάτι του: αυτό συμβαίνει τις τελευταίες ώρες με τα γενέθλια instagram posts της Jennifer Lopez. Βγήκε για λίγο από τη ζωή της και ίπταται πάνω από τη δική μας, μπήκε στα smartphones, τα τσατς και τους λογαριασμούς μας στα social media κάνοντάς μας μέρος ακόμα και του πρόσφατου love story της από τα παλιά. Το περίμενε, το έχει συνηθίσει, το superstardom τα έχει αυτά, μπορεί και να της φαίνεται ανά στιγμές μικρός εφιάλτης η χολή του καθενός ***, αλλά το χρήμα και η διασημότητα δεν έρχονται μόνα τους. Η χολερική κριτική όμως, όπως και κάθε μαζική αντίδραση, δεν είναι κάτι εκτός κρατουσών αντιλήψεων/στερεοτύπων/κοινωνικών στεγανών, και φυσικά εγείρει εκ νέου θέματα απλοϊκά μεν, οικεία στο(υς) φεμινισμο(υς) δε:

1. Ένα σκέτο ωραίο κορμί δεν μπορεί να αναχθεί σε ιδανικό
Και όμως – όπως για τα πάντα, έτσι και για τη σωματική ρώμη υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εκτιμάμε, ας πούμε, χωρίς επιφυλάξεις ακόμα και τις υπεράνθρωπες σωματικές ικανότητες όταν αυτές οδηγούν σε μετάλλια, διακρίσεις ή τρόπαια γιατί αυτό στο μυαλό μας ισοδυναμεί με έναν ευγενή σκοπό (δες, ας πούμε, τα τελευταία σχόλια για τον Λευτέρη Πετρούνια). Το να θαυμάζεις το σώμα ενός αθλητή δεν είναι το ίδιο με το να θαυμάζεις το σώμα ενός σταρ ή ενός μοντέλου γιατί στην πρώτη περίπτωση υπάρχει ένα είδος “ηθικολογικού μεσάζοντα” που προκρίνει τη στοχοπροσήλωση, στην καλύτερη, ή την εθνική υπερηφάνεια, στη χειρότερη, έναντι της ρηχής ματαιοδοξίας που στερείται ενάρετου περιεχομένου. Το σώμα είναι αξιοθαύμαστο όταν δεν το φροντίζεις για πάρτη σου, ως αυτοσκοπό, αλλά για να αγγίξει κάτι Μεγάλο, κάτι ένδοξο στο μεγαλείο του οποίου μπορούμε να μετέχουμε και εμείς οι υπόλοιποι μέσω της χαράς και του θαυμασμού μας (φυσικά, εδώ έρχεται καλπάζοντας στο γρήγορ άτι του και ο πανταχού παρόν Καπιταλισμούλης, αλλά μη σας κουράσω με τα αυτονόητα). Το κριτήριο, λοιπόν, για να θαυμάσουμε ένα κορμί, είναι τι μπορεί να κάνει αυτό το κορμί για εμάς: αν δεν κάνει τίποτα, είναι αυταρέσκεια, ποζεριά, κακό πρότυπο και πηγή άγχους καθώς επιβάλλει impossible standards ομορφιάς σε εμάς τους κοινούς θνητούς. Άσε που όλα αυτά είναι φότοσοπ, δηλαδή,

2. Οι φωτογραφίες είναι πειραγμένες
Νέα προσθήκη στην απελπιστικά λεπτομερή συζήτηση για το γυναικείο κορμί (γιατί στην ουσία αυτό συζητάμε με αφορμή μια πανδιάσημη ζάμπλουτη), είναι οι παπαρατσικές λήψεις, φωτογραφίες δηλαδή που τραβήχτηκαν χωρίς την έγκριση της γυναίκας που απεικονίζεται σε αυτές, και μας δείχνουν το σώμα όπως πραγματικά είναι: με την κυτταρίτιδα που την κάνει πιο έντονη ένας φωτισμός αυστηρός, που δεν συγχωρεί, και τις ατέλειες που τονίζει η πρόχειρη, μη κολακευτική γωνία λήψης. Λίγη σημασία έχει η κατάργηση της ιδιωτικότητας ή η παρέμβαση τρίτων στη διαχείριση της εικόνας κάποιου, τα οποία από μόνα τους είναι εφιαλτικά και για τα οποία σε άλλες περιπτώσεις διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας: εδώ τα πράγματα είναι διαφορετικά, και τέτοιες μικροπαραβιάσεις πρέπει να λογίζονται ως ο φόρος δόξας και πλούτου που πρέπει να πληρώσει η επιτυχημένη γυναίκα. Και ας ξέρουμε, την ίδια στιγμή που ένα ξένο γυναικείο σώμα εξετάζεται λεπτομερώς με σχεδόν ιατρικό ενδιαφέρον για να αποδομηθεί στη συνέχεια από τη μεσολάβηση της ματιάς μας ως τρίτου (γιατί για body policing μιλάμε όταν τα σχόλιά μας μοιάζουν περισσότερο με εμμονικές αναλύσεις παρά με χαζοφιλοφρονήσεις), πως ούτε μια φωτογραφία δικιά μας δεν ανεβαίνει χωρίς φίλτρο ή επεξεργασία.

3. Όλες αυτές έχουν σεφ, γιατρούς, γυμναστές, ειδική διατροφή και την καλύτερη φροντίδα
Είναι αλήθεια. Το ίδιο και όσοι κάνουν πρωταθλητισμό. Το ίδιο και όσοι κάνουν πρωταθλητισμό έχοντας ξεκινήσει από φτώχεια, αποτελώντας πλέον πρότυπα και έμπνευση. Το ξέρατε ότι η Jennifer Lopez ήταν παιδί οικονομικών μεταναστών από το Πουέρτο Ρίκο, που μεγάλωσε φτωχικά στο Μπρονξ; Ίσως δεν το ξέρατε. Αν όμως το ξέρατε και η ιστορία της σας συγκινεί λιγότερο από την ιστορία ενός πρωταθλητή, ξαναδιαβάστε το 1.

4. “Να γερνάς με αξιοπρέπεια”
Αν μεγαλώνεις όπως η Jennifer Lopez η φιλαρέσκειά σου είναι πηγή άγχους για τις συνομίληκές σου, που δεν μοιάζουν με την Jennifer Lopez (ας μην πιάσουμε το πόσο συγκαταβατικό και πατροναριστικό είναι να θεωρείς εκ προοιμίου ότι 52 ετών γυναίκες δεν έχουν αντιληφθεί σε τι διαφέρουν από μια υπερπρονομιούχα σούπερσταρ με εντελώς διαφορετική, εξωπραγματική, καθημερινότητα)
Αν μεγαλώνεις όπως η Madonna, φαίνεσαι ψεύτικη, γίνεσαι γελοία, δεν σέβεσαι την ίδια σου την ιστορία και δεν συμβιβάζεσαι με την ηλικία σου.
Αν μεγαλώνεις όπως η Brigitte Macron, τα ωραία ρούχα και η haute couture δεν μπορούν να κρύψουν το αδιαμφισβήτητο πρόβλημά σου: δείχνεις γριά.
Και πώς να μεγαλώσω; θα αναρωτηθείς. Τόσο όσο, είναι η απάντηση: τόσο, ώστε να μην είσαι ιδιαιτέρως ορατή. Γιατί αυτό θέλει στην πραγματικότητα η αναβίωση του συντηρητισμού της μάνας και της γιαγιάς σου από τις θείτσες του πληκτρολογίου, αυτές που τόσα χρόνια μας έλεγαν τι μήκος φούστας ταιριάζει στο στάτους και την ηλικία μας – μετά από μια ηλικία, θέλουν να μη σε βλέπουν και πολύ. Οπότε εσύ, βορά κατά πώς φαίνεται στην έγκριση ή την απόρριψή τους και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν, λογω της γυναικείας σου φύσης και μόνο,
ΓΕΡΝΑ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ.*** [έτσι είναι το ίντερνετ, αδυσώπητο, εδώ αρκούν τουίτς και στάτουσιζ δυο γραμμών για να τοποθετηθείς πάνω σε οποιοδήποτε θέμα αγνοείς και να χτίσεις κοινωνικό κεφάλαιο ακόμα και στις πλάτες ανθρώπων που έχεις κάνει στενή παρέα, σου έχουν κεράσει τα ποτά σου και τα εισιτήριά σου και έχουν κάνει τη δουλίτσα σου (έπαθα και έμαθα φέτος!). Δεν υπάρχει κάτι πιο εύκολο, πιο ανέξοδο και πιο ασφαλές από μια γνώμη εκφρασμένη κάθετα. Τοποθετήθηκες; καθάρισες. Έκανες λάθος λόγω άγνοιας; θα ξανατοποθετηθείς αργότερα, τζάμπα είναι. Τέλος παρένθεσης, ας μη μιλάμε για πεθαμένους]

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.