Προχωρημένοι

Καμιά φορά τυχαίνουν και κανα δυο παράξενα και αξέχαστα πράγματα που δείχνουν τη γραμμή της καθημερινότητας διακεκομμένη σε κανα δυο σημεία – να, σε εμένα είχε τύχει να πίνω ποτό στην Αιγιάλη, αποπνικτικό βράδυ Ιουλίου, με έναν από τους ανθρώπους που θαύμασα πολύ σε αυτή τη ζωή και να λέμε για τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος που μας είχαν κατά καιρούς αγχώσει και για το ότι οι concert photographers ανεβάζουν στο facebook ολόκληρα άλμπουμ με 70 φωτογραφίες το καθένα και σε ταγκάρουν ξεδιάντροπα, δεν πα να ‘σαι και μαύρα χάλια. Και μετά, εγώ δήλωσα ότι αυτό που πιστεύω πως τελικά θα γίνει είναι ότι θα περνάει ο καιρός, ο κόσμος θα κοιμάται, θα ξυπνάει και εμείς θα νομίζουμε πως είμαστε ακόμα 25, και εκείνος γέλασε γιατί το ίδιο είχε συζητήσει με κάποιον που θαύμαζε ο ίδιος πολύ, και του είχε απαντήσει “φυσικά και θα νιώθεις 25 χωρίς να καταλαβαίνεις ότι ο χρόνος περνάει, εδώ νιώθω 25 εγώ”.

Και εκείνος ήταν 70.

Όμως τότε, αν μέρες, μήνες και χρόνια φεύγουν χωρίς να νιώθεις αλλιώτικος, ίσως, πού ξέρεις, να παίρνουν παράταση για αργότερα και άλλα πράγματα – το να ερωτευτείς ίσως είναι ένα. Μπορεί για κάποιους και να παραμένει σταθερά το σημαντικότερο. “Ίσως ποτέ να μην είναι αργά” θα σκέφτηκε και ο Ari Seth Cohen (δημιουργός του γνωστού blog Advanced Style) πριν ξεκινήσει να βρει ζευγάρια που γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν αργότερα σε αυτή την ανηφόρα που λένε ζωή, για να τα συγκεντρώσει τις φωτογραφίες τους στο βιβλίο του Advanced Love. Και τα δύο εγχειρήματα, που μαεστρικά ονόμασε “advanced” (είναι μια μικρή καθημερινή μαγεία να βρίσκεις την κατάλληλη λέξη), αποτέλεσαν, λέει ο ίδιος, την κάθαρση που απελπισμένα έψαχνε η ψυχή του μετά τον θάνατο της γιαγιάς του, το 2008.

Το τραύμα μπορεί να σε καθηλώνει αλλά, σε μια φευγαλέα στιγμή, που εκ των υστέρων δεν μπορείς καν να εντοπίσεις ποια ήταν, μπορεί και να σου δώσει μια σπρωξιά για να πας μπροστά. Αυτό το μπροστά ήταν για τον Cohen η αποκάλυψη ότι η φθορά του σώματος δεν είναι ταυτόσημη μόνο με την απώλεια ή με μια δυστυχία, καμιά φορά έρχεται αγκαζέ με δεύτερες, ή τρίτες, ή πολλοστές ευκαιρίες. Τα ζευγάρια που φωτογράφισε ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο είναι προσεκτικά επιλεγμένα ώστε να μην αφήνουν ερωτηματικά “άρα μπορώ και εγώ” : κάποιοι γνωρίστηκαν στα 90 τους, άλλοι έχουν μια on-off σχέση σαν και αυτές που βλέπεις, ή είχες, εκεί στα 20κάτι, δύο γυναίκες γνωρίστηκαν ενώ η μία δεν είχε πάρει ακόμα αποφάσεις ως προς την ταυτότητα φύλου, έχεις ακόμα και ζευγάρια με διαφορά ηλικίας. Ο Αri φρόντισε να τονίσει ότι τι άλλο είναι η αγάπη, αν όχι inclusive.

Οι φωτογραφίες που θα δείτε είναι υπέροχες, σας προειδοποιώ, και αν σώνει και καλά περιμένετε από την πείρα (που πιστεύετε ότι λόγω ηλικίας θα υπάρχει) κάποια συμβουλή, αυτή είναι πως “η αγάπη και το μίσος είναι εξίσου σημαντικά για να διατηρηθεί ο έρωτας”. Ακούστηκε στη συνέντευξη ενός ζεύγους.

Αν μπήκες σε σκέψεις, να ο Ari Seth Cohen: αυτόν κυνηγάς, όχι εμένα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.