Παρά θιν μουσείου

Ντάξει, η Φιλίππα Δημητριάδη μου βρήκε βραχιόλι άγκυρα ΑΠΟ ΑΜΜΟ

Λίγα πράγματα μπορούν συγκριθούν με την αίσθηση που έχει η άμμος όταν κυλά ανάμεσα στα δάχτυλα μας, ή όταν χώνουμε τις πατούσες μας μέσα σε αυτήν, «συνήθειες» που όλοι αναπτύσσουμε όταν βρισκόμαστε σε μια αμμουδερή παραλία. Όμως την άμμο, δεν μπορείς στ’ αλήθεια να την πιάσεις. Πάντα σου ξεγλιστράει. Πώς θα σου φαίνονταν λοιπόν τώρα αν ήξερες, πως μπορείς να φοράς κοσμήματα φτιαγμένα από άμμο; Η νεοσύστατη εταιρεία «Θίς» καινοτομεί δημιουργώντας κοσμήματα και αξεσουάρ χρησιμοποιώντας αυτήν ως βασικό υλικό. Και κάπως έτσι, μέσα από μια σειρά με σκουλαρίκια, βραχιόλια και δαχτυλίδια, μπορείς να φοράς το καλοκαίρι πάνω σου, όλο το χρόνο.

Θίς στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα και σημαίνει σωρός άμμου. Η ομάδα «Θίς» αποτελείται από τους designers Δημήτρη Πέρρο και Δημήτρη Χατζησταμάτη. Το 2014 ίδρυσαν μαζί το design studio Sppl Project design και άρχισαν παρέα να αναζητούν νέα υλικά για να δουλέψουν. Παρατηρώντας τις τάσεις στο χώρο, είδαν πως πολλοί σχεδιαστές χρησιμοποιούν το ξύλο ή το τσιμέντο και άλλα βιομηχανικά υλικά με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, εκοίνοι άρχισαν να δοκιμάζουν συνδυασμούς φυσικών με βιομηχανικά υλικά. Η άμμος εν τέλει κατέληξε να είναι το υλικό που ανταποκρίνονταν σε αυτό που είχαν στο μυαλό τους και αποφάσισαν να τη χρησιμοποιήσουν στην περίπτωση των «Θίς».

Η παρασκευή των κοσμημάτων γίνεται από τους ίδιους, οι οποίοι έφτιαξαν επίσης τα καλούπια. Χρησιμοποιώντας ένα μείγμα ρητινών και με τη μέθοδο χύτευσης, βάζουν το τελικό μείγμα μες τα καλούπια για να πάρει μορφή, το αφήνουν να στεγνώσει και έπειτα φινίρουν το προϊόν χειροκίνητα.

Τα κοσμήματα «Θίς» θα παρουσιαστούν αυτό το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Επαναστροφή» που θα φιλοξενηθεί στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων «Αναζητήσεις στην Ύλη». Στο Μπενάκη θα δει κανείς την πρώτη σειρά των «Θίς» που περιέχει σκουλαρίκια και δαχτυλίδια σε 16 νούμερα, αλλά και τα χαρακτηριστικά βραχιόλια με την άγκυρα. Όλα τα κοσμήματα διατίθενται και σε επτά χρώματα πέραν του φυσικού.

Ανάμεσα στα εκθέματα, θα συναντήσετε και ένα ζευγάρι γυαλιά, των οποίων ο σκελετός είναι φτιαγμένος με την τεχνοτροπία των «Θίς», που ωστόσο δεν είναι ακόμα σε στάδιο παραγωγής για αυτό και δε πωλούνται. Τα υπόλοιπα προϊόντα της σειράς θα διατίθενται και προς πώληση, στο Πωλητήριο του μουσείου.

This

This

This

This

This

This

This

***** Σάββατο 06/02/2016 και ώρα 18:00. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 04/02 έως και 13/03
 – Πωλητήριο Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138

Leave a Reply

Your email address will not be published.