Edgar Allan Poe would approve

Η Φιλίππα Δημητριάδη μάς μαθαίνει τι είναι steampunk

Τα κοσμήματα Enamel Era ξεχωρίζουν για την retro αισθητική τους, αλλά και για το γεγονός ότι είναι φτιαγμένα από αυθεντικό σμάλτο, με μία πολύ περίπλοκη και δύσκολη τεχνική. Η Λιλιάνα Αβρούσιν, η δημιουργός τωνEnamel Era, εξηγεί στην Popaganda τη φιλοσοφία πίσω από τα κοσμήματα που ίδια θεωρεί «ένα κόσμο που ταξιδεύει μέσα στον χρόνο».
Η Λιλιάνα, μεγάλωσε σχεδόν μέσα στο εργαστήριο του μπαμπά της, ο οποίος είναι ζωγράφος. Τα τελευταία 20 χρόνια φτιάχνει μινιατούρες σε σμάλτο. Έτσι τον τελευταίο καιρό όπου επισκέπτονταν το εργαστήριό του, η Λιλιάνα, άρχισε να κοιτάζει τα μπουκαλάκια με το κονιορτοποιημενο γυαλί με άλλο μάτι. «Αυτό που σε γαργαλάει να το ανακαλύψεις, αρχίζεις να φαντάζεσαι πως θα είναι στο μέλλον, βλέπεις θραύσματα του μέλλοντος. Έτσι κι εγώ ενώ έβλεπα τα μπουκαλάκια με το κονιορτοπημένο γυαλί, δηλαδή γυαλί σε πούδρα και τον φούρνο στον οποίο το ψήνεις στους 1000 βαθμούς , άρχισα να έχω εικόνες και να βλέπω κοσμήματα που φέρουν ένα νόημα. Ο γάτος από το «Ο Μετρ και η Μαργαρίτα», μια γκραβούρα με την Κοκκινοσκουφίτσα και τον Κακό Λύκο, διάφορα ρώσικα φολκλόρ patterns που υπήρχαν ως διακοσμητικά στοιχεία στην παιδική μου ηλικία, ενώθηκαν και έφτιαξα ένα κόσμο που ταξιδεύει μέσα στο χρόνο και αντλεί μοτίβα και εικόνες από την ψυχοσύνθεσή μου. Όταν δε βλέπεις ότι τα ερεθίσματά σου, αγγίζουν και άλλους ανθρώπους, τότε μιλάμε για μια επικοινωνία χωρίς λέξεις, αλλά με εικόνες».
Έτσι ξεκίνησαν τα Enamel Era, τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε και η συλλογή “Retromantic” που τρέχει τώρα αποτελείται από από retro κοσμήματα με βικτωριανή, εδουαρδιανή και steampunk αισθητική, τεχνοτροπίες με χρώματα εμπνευσμένα από τον ιμπρεσιονισμό και avant gard σχέδια όπως τα μικρά σμαλτωμένα κουτάλια. Βέβαια, μπορείς να κάνεις και custom παραγγελία.

Δεν έχω ξανακούσει τον όρο steampunk, έτσι ζητώ από τη Λιλιάνα να μου εξηγήσει. «Το steampunk ως κόσμος είναι κάτι που συμβαίνει μέσα σε μια χαραμάδα ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία και προτείνει μια εναλλακτική εκδοχή του παρελθόντος – ένα σενάριο στο οποίο το μέλλον έχει συμβεί νωρίτερα. Ενσωματώνει δηλαδή στον κόσμο του τη σημερινή τεχνολογία, με το περιβάλλον και τους ανθρώπους να είναι τοποθετημένοι στο 1800, στην εποχή του ατμού. Τα θέματα του είναι παρμένα από το χώρο του φανταστικού με έντονα ρομαντικό χαρακτήρα και αυτοί είναι και οι δύο κυρίαρχοι λόγοι που φτιάχνω και τα κοσμήματα Enamel Era, γιατί έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στον ρομαντισμό και στη φαντασία, είναι οχήματα εξόδου και όχι φυγής». Μάλιστα η promo φωτογράφιση της σειράς “Retromantic” έχει γίνει βασισμένη πάνω σε αυτή την αισθητική και είναι ενδεχομένως η πρώtη σε ανάλογη αισθητική στην Ελλάδα.

Πόσο εύκολο όμως είναι να κατασκευάσεις κοσμήματα από γνήσιο σμάλτο, ζωγραφισμένα στο χέρι; Αρχικά τα σχέδια τυπώνονται σε μια φωτοκεραμική βάση και μετά ζωγραφίζονται στο χέρι με πινέλο, με μια τεχνική που ανακαλύφθηκε στη Γαλλία τον 17ο αιώνα και χρησιμοποιεί οξείδια μετάλλων ως χρωματική βάση. Πάνω σε μια επιφάνεια μετάλλου – συγκεκριμένα η Λιλιάνα χρησιμοποιεί χάλκινο πλακάκι – τοποθετείται το σμάλτο και μπαίνει στο φούρνο να ψηθεί στους 1000 βαθμούς για να αποκτήσει την πρώτη γυάλινη επίστρωση. Έπειτα ξαναψήνεται για να αποκτήσει όγκο, ξαναζωγραφίζεται στο χέρι και ξαναψήνεται αρκετές φορές μέχρι να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα. «Η σμάλτωση είναι μια τέχνη που αναπτύχθηκε από διάφορους πολιτισμούς ανά τους αιώνες και τα μυστικά των τεχνιτών ήταν πάντα πολύ καλά κρυμμένα ,γιατί ήταν λίγα τα εργαστήρια και τα περιέβαλλαν πάντα διάφορες ιδέες και μύθοι. Κάποιος που ασχολείται με το σμάλτο ανακαλύπτει συνεχώς νέα πράγματα», λέει με ενθουσιασμό η Λιλιάνα.

Τα κοσμήματα ξεκινούν από 10 ευρώ και το ακριβότερο φτάνει τα 45 ευρώ. Αυτή τη στιγμή η Λιλιάνα δουλεύει πάνω στην καλοκαιρινή συλλογή που θα έχει στοιχεία του ελληνικού καλοκαιριού, αλλά και της ελληνικής μυθολογίας. Παράλληλα ετοιμάζει μια σειρά διακοσμητικών κάδρων σε σμάλτο για τον τοίχο.

Enamel Era

Enamel Era

Enamel Era

Enamel Era

Enamel Era

Enamel Era

Enamel Era

Enamel Era

Enamel Era

Leave a Reply

Your email address will not be published.