A beehive of second chances

Λίγο πριν η Κυψέλη γίνει, φευ, Παγκράτι, προλαβαίνεις να ψάξεις μερικά από τα μαγαζιά της γειτονιάς που πιθανότατα σε λίγο θα στα παρουσιάζουν στους οδηγούς αναγκάζοντάς σε να περιμένεις ένα τέταρτο για να βρεις τραπέζι ή “να ξαναπεράσεις αργότερα, που θα έχουν λιγότερο κόσμο”. Το Beehive είναι γεμάτο θησαυρούς που περιμένουν να τους φορέσεις για να ξαναγίνουν πολύτιμοι όπως ήταν στην πρώτη τους ζωή. Για το πόσο ζωτική είναι για τον κόσμο η ανακύκλωση της μόδας τα έχουμε ξαναπεί και εμπεδώσει, οπότε αφήνουμε την Εύα Κοκοβίκα να μας πει για τις δεύτερες ευκαιρίες που σε περιμένουν στην Ι. Δροσοπούλου 65, έτοιμες να τις πάρεις σπίτι – και όλα αυτά φωτογραφημένη σαν μέλος των Fleetwood Mac.


Η επιχείρηση είναι του πατέρα μου. Εκείνος την τρέχει! Πέρυσι τέτοια εποχή, ψάχνοντας για δουλειά και ζυγίζοντας τα επόμενα βήματά του, βρήκε τυχαία και αγόρασε την επιχείρηση όπως ήταν, με εμπόρευμα, χωρίς ωστόσο εμπειρία στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Πριν προλάβει όμως να κάνει το οτιδήποτε, μπήκαμε σε καραντίνα. Φοβηθήκαμε να κάνουμε άμεσες αλλαγές και να επενδύσουμε, πριν τουλάχιστον δούμε πως πάει. Τώρα έχουμε ανοίξει και πάμε καλά.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι να αγοράσει κάποιος second hand και νintage ρούχα. Αρχικά είναι οικολογικό. Κάθε χρόνο πετούνται δεκάδες τόνοι ρούχων. Το τζιν μόνο ως ύφασμα είναι ίσως το πιο αντι-οικολογικό ύφασμα που υπάρχει. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται επίσης για το βαμβάκι περνάνε σαφώς στο νερό και είναι πολύ επιβλαβή για το περιβάλλον. Γενικά ο χώρος της μόδας μετά τα 90’ς όπου και η μαζική κατανάλωση εκτοξεύτηκε μετά την εγκαθίδρυση της ηγεμονίας του fast fashion πλέον είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της μόλυνσης του πλανήτη. Επομένως η ενίσχυση της ανακύκλωσης ρούχων είναι ό,τι πιο sustainable μπορούμε να κάνουμε, fashion wise. Δεύτερον, είναι πιο οικονομικό. Τα second hand ρούχα και vintage ρούχα είναι πιο οικονομικά από τα ρούχα καινούργιας παραγωγής. Επίσης, σημαντικό, IT’S STYLISH. Τα second hand και vintage ρούχα είναι συνήθως μοναδικά. Είναι κομμάτια με ιστορία, συνήθως ραμμένα για τον προηγούμενο ιδιοκτήτη και αν δεν είναι, έχουν ραφτεί στη προ-mass consumption εποχή των ρούχων, που ραβόντουσαν πολύ λιγότερα κομμάτια. Με το σωστό styling και την προσωπική πινελιά του καθενός, τα κομμάτια αυτά πάντα αποκτούν πολύ ιδιαίτερη θέση στις εμφανίσεις των κατόχων τους. Κάθε φορά που παραλαμβάνουμε παραγγελίες βρίσκουμε στις τσέπες απίστευτα πράγματα όπως σημειωματάκια, εισιτήρια, κομμάτια από εφημερίδες παλιές, κάρτες και πολλά άλλα και αυτό δείχνει πραγματικά την ενέργεια και την μοναδικότητα του κάθε κομματιού.

Εδώ θέλω να σημειώσω το εξής, επειδή κάποιος κόσμος θεωρεί τα second hand ρουχα “βρώμικα”. Τα ρούχα που παραλαμβάνουμε συνήθως είναι πλυμένα από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες και εμείς τα απολυμαίνουμε με ατμό για να τα αποστειρωσουμε. Τα ρούχα εισαγωγής είναι κλιβανισμένα σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. με τα ανάλογα πιστοποιητικά. Τα ρούχα που με τόσο άνεση δοκιμάζουμε στα καταστήματα ωστόσο ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Ερχονται κατευθείαν από την παραγωγή, δεν έχουν πλυθεί ποτέ (γι αυτό και μπαίνουν, φευγουν ραφες και ξεβάφουν όταν τα πλένουμε) και επιπρόσθετα, δοκιμάζονται από εκατοντάδες πριν από εμάς. Γενικά τα ρούχα τα πλένουμε πάντα. Στα υφάσματα , όταν είναι σε τόπια στις αποθηκες, φωλιάζουν ποντίκια. I rest my case εδώ.

Εγώ έχω σπουδάσει σχέδιο μόδας στην PANSIK και έχω δουλέψει ως σχεδιαστρια, στυλίστρια, art director και coordinator σε πάρα πολλά fashion shows. Έχω εργαστεί ως ghost designer για 2 brands, έχω κάνει το styling για διαφορες φωτογραφίσεις με τελευταία το lookbook της li-la-lo το καλοκαίρι του 2019 ενώ από το 2016-2018 ήμουνα η dresser coordinator σχεδόν σε όλα τα show που γινόντουσαν στην Αθήνα (madwalk, miro, pink woman, Ιωάννα Κουρμπέλα, Λουκία κ.α.). Όλες αυτές οι γνώσεις φάνηκαν χρήσιμες τώρα και προσπαθω να βοηθήσω τον πατέρα μου όπως μπορώ. Παράλληλα από το 2015 δουλεύω και στον χώρο του digital marketing, επομένως τρέχω και τα social του μαγαζιού.

Την Κυψέλη την ανακάλυψα πέρυσι, όταν ανοίξαμε το μαγαζί. Την έχω ερωτευτεί. Είναι η παλιά Αθήνα που συναντά την πολυπολιτισμικότητα. Είναι γειτονιά. Είναι ένα από τα πολύ λίγα εναπομείναντα μέρη στην Αθήνα που η πλατείες είναι γεμάτες με παιδιά και παππούδια! Γεμίζει η καρδιά σου να περιπλανιέσαι στα στενά και στις πλατείες και κάθε γωνιά έχει κάποιο μαγαζάκι-διαμάντι που θα λατρέψεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published.