Χέρι από μηχανής

Σε όλα τα περιοδικά ή sites που ασχολούνται με τη μόδα, υπάρχουν Θέματα Μόδας και “θέματα μόδας” – κατά την προσφιλή μου συνήθεια του να δίνω παραδείγματα, θα μπορούσα πχ να ορίσω τα δεύτερα ως ενότητες τύπου “τι φορέθηκε στο Madwalk”, για να καταλάβετε. Τα πρώτα, είναι κάτι σαν αυτό που θα δείτε.

Δεν είμαι από αυτούς που θεωρούν τη μόδα τέχνη (ή Τέχνη), είχα ξεκαθαρίσει τη θέση μου στο παρελθόν, αλλά ένα απότοκο παρακτικότητας/ανάγκης, αισθητικής, κοινωνικών και πολιτιστικών συνθηκών, κουλτούρας, εμπορίου και φιλαρέσκειας – αλλά ναι όχι, εδώ έχουμε κάτι σαν καλλιτεχνική έμπνευση, άλλωστε, υπάρχουν ρούχα και ρούχα. Η έκθεση του MET (από 5 Μαΐου έως 14 Αυγούστου), την οποία επιμελήθηκε ο Andrew Bolton, ονομάστηκε Manus x Machina, ένα ωραίο όνομα για ελληνική μπάντα με ψιλοπάνκ κατεύθυνση, και έχει υπότιτλο “Fashion in an Age of Technology” – αντικείμενό της είναι η πορεία του ρούχου από “την ταπεινή ραπτομηχανή” μέχρι τις δημιουργίες που ολοκληρώθηκαν αξιοποιώντας όλες τις διευκολύνσεις της τεχνολογίας. Τα κομμάτια είναι συναρπαστικά: ένα νυφικό Chanel με ουρά, που χρειάστηκαν 450 ώρες για να γίνει, υφάσματα με  3D printing, επεξεργασμένα δέρματα, πτυχώσεις, φτερά, δαντέλες και χειροποίητες λεπτομέρειες ενδυμάτων – τα πάντα έχουν γίνει με φροντίδα και αγάπη, είτε στο χέρι είτε με μηχανές. Εξάλλου τι αλλάζει; Το μεράκι είναι το θέμα.

Μεράκι, μου τη δίνει η λέξη, αλλά το ξέρετε “δεν μεταφράζεται σε άλλη γλώσσα”.

Επειδή πρέπει να πω κάτι και για τον Andrew Bolton, θα το κάνω ως εντελώς μη ειδική αλλά εμένα έχει αυτό το site τι να γίνει τώρα: πρόκειται για κορυφαίο curator, βραβευμένο για κάποιες από τις εκθέσεις του,  που είναι “γεμάτες μαγεία και θεατρικότητα” (καλά αυτό θα το δεις έτσι και αλλιώς στο scroll down). Σε αυτή την έκθεση επιμελήθηκε και εγκατέστησε ο ίδιος προσωπικά το κάθε κομμάτι στον χώρο, θα ήθελε να έχει προλάβει να γνωρίσει τον David Bowie, ενώ ανυπομονεί να συναντήσει κάποια στιγμή από κοντά τις Kardashians. Στοίχημα, δεν περιμένατε αυτή την ανατροπή.

 

 

Louis Vuitton

Louis Vuitton

Iris Van Herpen

Iris Van Herpen

Chanel

Chanel

Dior

Dior

McQueen

McQueen

Dior

Dior

Dior - Christopher Kane

Dior – Christopher Kane

Dior

Dior

Marc Jacobs for Louis Vuitton

Marc Jacobs for Louis Vuitton

YSL - Iris Van Herpen

YSL – Iris Van Herpen

Threeasfour

Threeasfour

McQueen

McQueen

Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana

*** όλες οι φωτογραφίες είναι από τη Vogue – cover photo NYmag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.