Κρητικός μόδας

Δεν περιμένετε από εμένα να σας πω πόσο πιο πρακτικά μπορεί να είναι καμιά φορά τα κλειστά παπούτσια το καλοκαίρι, σε διάφορες περιπτώσεις:
– όταν βολτάρετε σε σοκάκια νησιών
– όταν προσπαθείτε να προσεγγίσετε κακοτράχαλες (sic) παραλίες (καλά, εκεί θέλει σνίκερς)
– όταν είναι μεν καλοκαιράκι αλλά βαριέστε να βάψετε νύχια
– όταν ΑΠΛΩΣ δεν πιάνετε/έχετε βαρεθεί τη φάση “πέδιλο” “σανδάλι” “σαγιονάρα”.

Προσφάτως, και με το “προσφάτως” εννοώ κάποιες σεζόν, είμαι η τελευταία περίπτωση – ναι μεν είχα τη λύση της μπαλαρίνας και του sneaker, αλλά δεν έβρισκα κάτι εντελώς καλοκαιρινό, κλειστό, και να μου αρέσει αλήθεια πολύ.

Δεν περιμένετε από εμένα να σας πω πως ο επιμένων νικά, και βρήκα.

Τα Kyrvan είναι Οι Άλλες Εσπαντρίγιες, που έφτιαξαν οι Εύη και Μυρτώ Κριτσωτάκη μαζί με τη Μαριάννα Κοντοπόδη τρία χρόνια πριν, με έδρα την ιδιαίτερη πατρίδα τους την Ιεράπετρα, και με έμπνευση και αναφορές από την τοπική παράδοση τόσο στην κατασκευή όσο και στα σχέδια των παπουτσιών. Η, πολύ ρομαντική, αυτή αφετηρία οδηγεί τα κορίτσια στο να επιμένουν στις τοπικές πρώτες ύλες όσο γίνεται (με εξαίρεση τις ισπανικές σόλες, καθώς οι Ισπανοί είναι κάτι σαν πρωτοπόροι, εξειδικευμένοι στις σόλες εσπαντρίγιας), ακόμα και ως προς τη συσκευασία, που είναι το παραδοσιακό σακίδιο των κρητικών αγροτών, η “βούργια”, 100% βαμβακερό και ανέκαθεν χειροτεχνημένο στον αργαλειό. Η θεωρία, δηλαδή, πίσω από τη δημιουργία των συλλογών είναι ένα πρώτο επιχείρημα υπέρ του “γιατί να τα προτιμήσεις”.

 

Kyrvan

 

… Το μεγαλύτερο φυσικά επιχείρημα είναι η συλλογή καθαυτή, που φέτος με κάνει να γλυκοκοιτάζω και κάτι εκτός του μαύρου (καλά το μαύρο θα νικήσει, λέμε και καμιά χαριτωμενιά να περνάει η ώρα): θα διαπιστώσεις μια τρομερή ομιοιογένεια στο moodboard των σχεδίων, πράγμα που οφείλεται στο ότι κεντρική ιδέα της κολεξιόν είναι τα παλιά δοκίμια Βοτανολογίας, με μοτίβα φυτών και άνθεων να είναι κεντημένα πάνω σε υφαντό, σουέντ και δέρμα, στο χέρι, από ντόπιους τεχνίτες. Τα ζεύγη παπουτσιών που θα δεις πιο κάτω είναι, φυσικά μοναδικά και χειροποίητα, και επειδή περνούν 20 διαφορετικά στάδια επεξεργασίας (αλλά και επειδή δεν μιλάμε για μαζική παραγωγή) ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.

Δεν ξέρω για εσένα, εγώ καιρό είχα να δω ένα “αντικείμενο μόδας” με τόσο στιβαρή και ολοκληρωμένη, σχεδόν συγκινητική, φιλοσοφία να το στηρίζει, οπότε φυσικά θα το προτείνω ως κάτι που θα αγοράσεις όταν θες να κάνεις ένα σπέσιαλ δώρο στον εαυτό σου ή σε κάποιον άλλον που να το αξίζει.

Κατά τα λοιπά, από τα φετινά Kyrvan (κάνουμε δίκαιο λάικ) με γοήτευσε το Soleil, αλλά είμαι τύπος Black K αν είχες την απορία. Που δεν την είχες δηλαδή, γνωριζόμαστε πια.

 

 

 

 

Aurora

Aurora

 

Lotus

Lotus

 

Sabbia

Sabbia

 

Botanical

Botanical

 

Jade

Jade

 

 

Soleil

Soleil

 

Black K

Black K

 

 

Black K

Black K

 

Jade

Jade

 

Soleil

Soleil

Leave a Reply

Your email address will not be published.